Свет

ТОТАЛНИ РАТ СЕ ШИРИ: Украјински специјалци напали Русе на другом крају света

КИЈЕВ – Припадници специјалних снага Украјине учествују у борбеним операцијама у Судану против побуњеника и руских војних формација, у оквиру стратегије која има за циљ подривање војних и економских операција Русије у иностранству, пренео је данас Вол Стрит џорнал (WSJ).

“За Украјину је слање трупа у Африку храбар нови подухват и део стратегије да се поремете руске војне и економске операције у иностранству, да се рат учини скупљим за Москву и да се позиционира као бедем против руских упада, укључујући и регионе где Запад није био вољан да се директно укључи“, рекао је неименовани извор за WSJ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Генерал суданске војске Абдел Фатах Ал Бурхан затражио је од украјинског председника Володимира Зеленског, након што је Судан тајно испоручио оружје Украјини 2022. године, тако да се сада, како наводи WSJ, линија фронта у рату између Украјине и Русије сада протеже и у Африци.

Шеф украјинске обавештајне службе Кирило Буданов није директно потврдио да се украјинске снаге налазе у Судану, али је говорио у прилог за њихово распоређивање.

„Рат је ризичан посао. Ми смо у пуном рату са Русијом. Они имају јединице у различитим деловима света, а ми понекад покушавамо да их ударимо и на тим местима“, рекао је Буданов.

Украјинско војно особље такође суданским снагама пружа тактичку обуку, подучавајући их маневрима које користе на фронту у Украјини.

Почетком новембра прошле године, Кијев Пост објавио је два видео снимка на којима се виде како припадници украјинске војске ратују против руске паравојне формације Вагнер у Судану.

Извор: Танјуг