Регион

РУСИЈУ РАЗБЕСНЕЛЕ НАШЕ КОМШИЈЕ: Овим потезом су себе означили као главну мету

Активности НАТО у источној Европи и у Црноморском региону имају за циљ припрему за могућ сукоб са Москвом, речено је за Спутњик у Министарству спољних послова Русије.

У Министарству су указали на јачање војног потенцијала блока у Румунији, Пољској и балтичким земљама. Активности ове врсте су провокација која подстиче војну напетост на руским границама и ствара додатну претњу безбедности земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Све је то усмерено на припрему савезника у НАТО за потенцијални сукоб са нашом земљом“, подвукли су у руском Министарству.

Као пример су навели милитаризацију источне Европе и Црноморског региона ширењем румунске ваздушне базе.

Власти Румуније су раније обећале да ће уложити 2,5 милијарди евра у модернизацију авиобазе „Михаил Когелничану“ у округу Констанца. Тамо ће бити формиран војни град у коме се може сместити 10.000 војника са породицама. Телевизија „ТВР инфо“ је објавила да ће модернизација омогућити да се до 2040. године база претвори у највећи НАТО објекат у Европи. Америчка војска је, иначе, користи од 1999. године.

Министарство спољних послова Русије је навело да ће пратити акције Румуније, процењивати ризике и узимати их у обзир током војних планова.

Москва је више пута напомињала да је Северноатлантска алијанса усмерена на конфронтацију, а њено даље ширење неће Европи донети већу безбедност. Кремљ је нагласио да Русија не представља претњу ниједној земљи блока, али да неће игнорисати акције које су потенцијално опасне по њене интересе

Извор: Медији