Регион

АМЕРИЧКИ ПРОФЕСОР ИЗАЗВАО ХАОС: „Срби и Хрвати су исти народ“ (ВИДЕО)

Професор Рој Касагандра са тексашког колеџа у Остину је једном изјавом привукао светску пажњу.

Професор је истакао како су Срби, Хрвати и Босанци један исти народ, а једина разлика им је религија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај снимак је убрзо почео да се дели друштвеним мрежама и изазвао је гомилу реакција и коментара.

„Немачки има више варијација него што та три језика имају један од другог. Они чак и изгледају исто. Генетски су исти. Не можете их разликовати. Културолошки су исти. Живели су заједно, иако је у Босни било више муслимана, у Србији је, поред Срба, било муслимана, а у Босни је било Срба. Били су помешани. Били су буквално комшије. Потпуно су се помешали. Деца су ишла заједно у школу, заједно су куповали у истим продавницама. Једина разлика је била њихова вера“, рекао је он у снимку.

Према његовим речима, сукоб између ова три народа је наговестио расцеп у Европи.

„Србија је углавном српско-православна. Босна је углавном муслиманска, иако је имала огромно католичко и огромно српско православно становништво. А Хрватска, коју је Аустро-Угарска ранија анектирала, била је католичка. Срби су себе видели као продужетак пансловенске државе. О Русији су мислили као о свом пријатељу, као о великом брату. Док су Хрвати, пошто су били католици, више гледали према Немачкој, Аустрији, Мађарској или Италији. Они су имали мало другачији утицај. А Босанци су, наравно, гледали према Турској јер су муслимани“, објаснио је професор.

Многи су коментарисали овај снимак, а људи са Балкана се углавном нису сложили са професором. Један корисник је чак констатовао како је овом изјавом изазван нови рат на Балкану.

„Волим када људи причају о нечему што уопште не знају“, написао је један Хрват, док је други додао како је Хрватска старија и од Србије и од Босне.

Било је и непримерено националистичких и шовинистичких коментара:

„Хрвати и Босанци не могу имати исти ДНК као Срби, јер је у српском ДНК у реду да врше геноцид“.

А било је и оних који се слажу са професором, те су се са тугом присетили Југославије.

@vitaminrc Are religions cause for all wars? #roycasagranda #history #balkan #islam #christian #muslim #usa #CapCut ♬ drowning (slowed + reverb) – Vague003

Извор: Б92

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ