Свет

ШОК: Кинески Ј-20 оборили 17 рафала

Игре симулације нису само приказивање стратешких маневара унутар реплицираног сценарија на бојном пољу.

Оне такође функционишу као ефикасно средство за поређење наоружања између различитих оружаних снага, често откривајући значајне рањивости и у тактичким стратегијама и у употреби оружја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У недавној симулираној борбеној вежби, кинески борбени авион пете генерације Ј-20 наводно је оборио 17 борбених авиона „Дассаулт Рафале“ из индијског ратног ваздухопловства (ИАФ).

Ова изузетна тврдња потиче од кинеског пилота повезаног са ваздушном групом Ванг Хаи из источне команде ПЛА.

Пилот је изјавио да су он и његове колеге успешно оборили авионе Рафале током ових симулационих испитивања.

И Ј-20 и Рафали спадају у групу моћних борбених авиона. Јединствена радарска технологија Ј-20 може га сакрити од непријатељског радара.

Ово им пружа значајну предност у односу на Рафале, који не поседује овај пуни капацитет прикривености. У борби, ово би лако могло да преокрене вагу у корист Ј-20.

Недавне вежбе симулације сугеришу да је технологија скривања идентитета та која даје предност Ј-20. Наравно, радарска технологија Ј-20 није његов једини адут. Такође се могу похвалити активним електронским скенираним низом (АЕСА) радаром — једним од најбољих те врсте.

Иако Рафали такође долази са АЕСА-ом, верзија Ј-20 има неколико додатних предности. Њихов АЕСА радар има инфрацрвени или електро-оптички систем детекције, омогућавајући пилоту Ј-20 да добије пун радарски приказ од 360 степени.

Штавише, може да приступи подацима у реалном времену са кинеских војних сателита, олакшавајући корекције курса за пилоте.

Међутим, неки спекулишу да победе Ј-20 можда не одражавају услове у реалности. Неки сугеришу да је лажна вежба била пристрасна у корист Ј-20, нешто што се не би догодило у стварној борби, пише булгарианмилитарy.

Извор: булгарианмилитарy

Ознаке