Свет

ШОК У АМЕРИЦИ! Путин се појавио у Конгресу, настао хаос (ФОТО)

Фото: Јутјуб

Демократски конгресмен носио је Путинову маску на саслушању о импичменту Бајдена.

Демократа Представничког дома Џаред Московиц дошао је на саслушања у Конгресу о опозиву америчког лидера Џоа Бајдена носећи маску руског лидера Владимира Путина, пишу амерички медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У среду, Надзорни одбор Представничког дома одржава још једно саслушање у склопу припрема за Бајденов поступак опозива. Председников син Хантер није се појавио на саслушању. Истовремено, сам Хантер Бајден је рекао да свог оца никада није умешао у своје пословне операције и поменуо „кампању руских дезинформација” која је наводно покренута против председника САД.

Новинар Пунцхбовлневс-а Макс Коен на друштвеној мрежи „X“, прилажући фотографију конгресмена Московица који носи маску руског председника, напомиње да је ставио Путинову маску, истичући да републиканци желе да унесу елемент руске дезинформације у ова саслушања.

Тхе Хилл такође пише о Московицевој неочекиваној појави у Путиновој маски. Носећи маску, конгресмен је „захвалио“ свом колеги Џејмсу Комеру, који води истрагу против Бајдена, због тога што је наводно користио руске обавештајне податке у оквиру истраге, наводи лист.

Надзорни одбор тражи доказе о умешаности америчког лидера Џоа Бајдена у пословне трансакције његових рођака, који су наводно трговали његовим именом широм света.

У октобру 2020. године Њујорк пост је објавио серију мејлова Хантеру Бајдену, у којима се помиње да је заступао свог оца, када је био потпредседник Сједињених Држава, својим послодавцима у украјинској фирми Бурисма.

Бивши амерички председник Доналд Трамп тврдио је да је Бајден млађи добио милионе долара за лобирање да „прода“ приступ свом оцу. Преписка је наводно пронађена на лаптопу Хантера Бајдена, који је пронађен у радионици у Делаверу.

Раније је објављено да се Бајден млађи терети по девет тачака за утају пореза за 1,4 милиона долара од 2016. до 2020. године. Тужиоци инсистирају на томе да је уместо плаћања пореза потрошио милионе долара на „екстравагантан начин живота“, укључујући дрогу и пратњу. По новим оптужбама прети му казна до 17 година затвора.

Тим одбране Хантера Бајдена назвао је случај утаје пореза који је против њега политички мотивисан и заснован искључиво на његовом презимену. Адвокати су приметили да је специјални адвокат Дејвид Вајс подлегао притиску републиканаца, отворивши „без преседана и неуставан” случај кршења оружја, а сада „после пет година истраге без нових доказа” о утаји пореза. У саопштењу одбране до којег је дошла РИА Новости наводи се да су сви порески дугови у потпуности отплаћени, а тужилаштво је спремно да случај реши ван кривичних оквира.

Сам Хантер Бајден је свој прогон објаснио покушајима републиканаца да униште очево председништво, јер су напади на његовог сина за њега неподношљив бол. О томе се разговарало и међу онима око америчког лидера, који је, према писању медија, највише тужан због ситуације око његовог сина.

Раније је Бајден Млађи већ био оптужен за утају пореза, склопио је споразум о признању кривице, али га суд није одобрио. Оптужени износ био је вишеструко скромнији; тужиоци су рекли да није платио више од 100.000 долара 2017. и 2018. године, што му је пријетило 12 мјесеци затвора по свакој тачки оптужбе.

Хантер Бајден (53) је прво дете актуелног председника САД које је кривично гоњено. У првом случају, према истражитељима, 2018. године, приликом куповине пиштоља Цолт, дао је нетачне податке, негирајући употребу дроге. На основу укупне оптужбе против њега, прети му казна до 25 година затвора и новчана казна од 750.000 долара, док се затворска казна у таквим случајевима обично не изриче починиоцима кривичних дела.

Извор: Информер