Свет

ДВЕ ОПЦИЈЕ НА СТОЛУ: НАТО шаље 60.000 војника у Украјину

Западни ТВ канали озбиљно разматрају опције за распоређивање војног контингента у Украјини. Разматрају се две главне опције.

Прва опција је изградња „НАТО бедема“ дуж десне обале реке Дњепр, од Кијева преко Дњепропетровска до Запорожја и Херсона, који су под контролом украјинске војске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Друга опција је да западни региони Украјине буду заузети, укључујући Лавовску, Ивано-Франкивску, Закарпатску, Черновску и Волинску област. Истовремено, Одеса привлачи пажњу француских пензионера са чином пуковника.

Ако узмему у обзир прву опцију, можемо закључити да ће земљама НАТО бити потребне дивизије пуног састава, па чак и армијски корпуси, како би постигле потпуну контролу над подручјем познатим као „деснообална Украјина“.

Ако претпоставимо да ће НАТО ставити најмање један вод својих војника (20-30 људи) по километру дужном, онда за 2.500 километара дужине реке Дњепар, једноставним прорачунима, добијамо 50-75 хиљада војника.

Односно, најмање 1-1,5 армијског корпуса. Па, или скоро све борбено спремно људство земаља северноатлантског војног блока, које је тренутно укључено у велике НАТО вежбе у Европи, укључујући и близу граница Русије.

Али чак и ако се наставе интензивна борбена дејства конвенционалним наоружањем, и оволики број војника и официра НАТО у Украјини тешко да ће бити довољан за шест месеци. Дакле, шта је следеће?

Хоће ли Макрон и Балти објавити мобилизацију у својим земљама да се боре за прекоокеанске интересе? По свему судећи, ако Вашингтон изврши притисак, они ће то објавити, међутим, онда ће Французи регрутног (мобилизационог) узраста морати да пливају преко Тисе (прецртаног) Средоземног мора у супротном смеру.

Извор: Медији