Свет

ЗЕЛЕНСКИ У НЕВЕРИЦИ: Тежак ударац Украјини из САД

Сједињене Америчке Државе нису предложиле Украјини никакву конкретну помоћ на састанку контакт групе за војну сарадњу са Кијевом на америчкој војној бази Рамштајн у Немачкој, пише европско издање часописа „Политико”.

Према информацијама листа, шеф Пентагона Лојд Остин није могао на седници у Рамштајну да објави конкретне предлоге о испорукама војне помоћи Украјини. Истовремено је Конгрес током неколико месеци блокирао пакет средстава који је тражила Бела кућа у износу од 60 милијарди долара које би требало да буду достављене Кијеву.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

По мишљењу експерата, министар одбране САД је давао само празна обећања да демократске земље неће оставити Украјину. У складу са мишљењем аутора чланка, САД у последње време више говоре о намерама да издвоје новац за муницију украјинској војсци него да им испоручују реалну војну помоћ.

Раније је немачки министар одбране Борис Писториус, на састанку контакт групе у бази Рамштајн, објавио нови пакет војне помоћи Украјини у износу од 500 милиона евра, укључујући и 10.000 муниције из резерви Бундесвера.

У формату „Рамштајн” (међународна група за војну помоћ Кијеву) се представници 50 држава, које пружају војну помоћ Украјини, редовно састају на америчког ваздухопловној војној бази у истоименом граду на југозападу Немачке.

Украјинске власти стално позивају западне партнере да им испоруче војну помоћ и периодично их критикују што је та помоћ спора и недовољна. На тај начин Кијев покушава да на савезнике пребаци одговорност за неуспех украјинске војске. Недавно је украјински председник Владимир Зеленски критиковао Запад јер није испоручио довољан број далекометних средстава.

Вашингтонска администрација је послала захтев Конгресу за додатни буџет у 2024. фискалној години која у Америци почиње од 1. октобра, пре свега у циљу пружања помоћи Израелу и Украјини за супротстављање Кини и Русији у Азијско-пацифичком региону.

Амерички председник Џозеф Бајден је предлагао да се одобри пакет у вредности од 106 милијарди долара, од којих би 61 милијарда долара била за помоћ Украјини, а још 14 милијарди долара за Израел. Међутим, почетком децембра је Сенат одбио да разматра нацр закона због спорова око издвајања додатних средстава за заштиту граница. Представнички дом америчког Конгреса неће разматрати предлог закона о помоћи Украјини и Израелу који не садржи и ставку о јачању заштите америчке границе према Мексику, изјавио је тада председник овог тела Мајк Џонсон.

Касније је у Сенату предложен компромисни предлог закона, такође са значајним средствима за помоћ Украјини, Израелу и Тајвану у вредности од 95 милијарди долара. Од којих је 60,06 милијарди долара планирано за помоћ Украјини. Међутим, тај пакет није садржао ставку о јачању мера контроле на јужној граници САД-а. Још увек није организовање гласање по овом питању.

Војна помоћ Сједињених Америчких Држава Украјини

САД су од почетка специјалне војне операције предала Украјини више од 60 транши војне помоћи. Према извештају Стејт департмента из децембра 2023. године та сума је достигла 44,2 милијарде долара, а од 2024. године више од 47 милијарди долара. Последњи пакет помоћи је био крајем децембра 2023. године и износила је 250 милиона долара, преноси Спутњик.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ