Свет

ШОКАНТНА ВЕСТ ДИГЛА САД НА НОГЕ: Народ ово Бајдену неће опростити

Фото: Јутјуб

Погранично-пореска служба при администрацији председника Џозефа Бајдена тајно је организовала авионске летове којима је довела 320.000 илегалних миграната на 43 локације широм САД, у периоду између јануара и децембра 2023. године, откривено је у оквиру тужбе коју је поднео Центар за студије о имиграцији.

Мигранти би се за превоз у САД пријављивали преко телефонске апликације за програм америчке Погранично-пореске службе (ЦБП), који им омогућава улазак у земљу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Информације о увозу стотина хиљада миграната откривене су усред тужбе коју је тинк-танк Центар за студије о имиграцији (ЦИС) поднео под Законом о слободи информисања, али су адвокати ЦБП одбили да открију са којих су аеродрома у свету мигранти увожени и на којим аеродромима унутар САД су улазили у земљу, открива члан ЦИС-а Тод Бенсман.

Правни представници америчке пограничне службе тврде да би откривање таквих информација могло да угрози јавну безбедност, пошто би, како тврде, „злуради актери“ могли да поткопају напоре органа власти да „обезбеде границу Сједињених Држава“, ако би сазнали колико се миграната обрађује на сваком америчком аеродрому.

„Изузетак (б)(7)(Е) је примењен на информације о аеродромима уласка, које би, ако би биле откривене, откриле информације о релативном броју појединаца који пристижу, а самим тим и о ресурсима потрошеним на одређеним аеродромима који би открили оперативне рањивости које би могли да искористе злуради актери“ и „поткопавају напоре ЦБП да обезбеде границе Сједињених Држава“, наводи се у одговору адвоката.

„Укратко, програм Бајденове администрације сумњиве правне ваљаности за пребацивање незаконитих миграната преко границе и директно на аеродроме у САД представља слабу тачку органа власти, која је превише озбиљна да би за њу сазнала јавност, како их ‘злуради актери’ не би искористили да нанесу штету јавној безбедности“, парафразира Бенсман.

Програм у оквиру којег су илегални мигранти довезени у земљу је део стратегије Бајденове администрације чији је наводни циљ смањење илегалних миграција у САД ван граничних прелаза.

Странци који не могу легално да уђу у САД користе апликацију „ЦБП Ван“ да поднесу захтев за одобрење летења у САД и добију привремен хуманитарни отпуст на аеродромима на које стигну.

Овај условни отпуст подразумева да мигранти могу да остану у САД две године без добијања легалног статуса, а у међувремену имају право на радну дозволу.

Земље чији грађани имају право на пријаву су Куба, Хаити, Венецуела, Никарагва, Ел Салвадор, Гватемала, Хондурас, Колумбија и Еквадор, преноси РТ Балкан.

Извор: ИН4С