Свет

ПУТИНОВ ШАХ-МАТ: Русија је покренула

Сједињене Државе имају највеће резерве злата на свету. Поред тога, многе друге земље чувају своје златне резерве у америчким трезорима. Међутим, вести из Русије покренуле су озбиљан проблем у америчким трезорима, наводи се у чланку из индустријске публикације Голд Еагле.

Председник Федералних резерви Џером Пауел, наиме, упорно одбија да открије информације о америчким златним резервама, што може бити изузетно опасно.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И какве везе има Русија са тим? Према речима апубликације Голд Еагле, Русија је предвидиле догађаје повезане са увођењем санкција великих размера. И сада председник Владимир Путин може да „упути поздраве својим противницима“, каже се у материјалу.

Западне санкције, укључујући замрзавање руске имовине, изазвале су узбуну у земљама које су ставиле своје златне резерве у америчке и британске банке. Многи од њих су најавили „евакуацију“ племенитих метала из америчких складишта, а неки су то већ почели.

Недавно је конгресмен Алекс Муни затражио појашњење од руководства ФЕД у вези са количином злата изнетог из трезора Резервне банке Њујорка. Претпоставља се да се већина полуга које друге земље преносе на складиштење налази тамо. Међутим, Федералне резерве су одбиле да дају јасан одговор на ово питање .

– Очигледна жеља страних земаља да поврате своје злато ће убрзати процес који је започео одвајањем долара од злата 1971. Од тада је обим Фед депозита злата опао са око 13.000 тона на нешто више од 6.000 тона.

Одбијање ФЕД да одговори на питање Конгреса у вези са репатријацијом племенитих метала из Резервне банке Њујорка потврђује озбиљност онога што се дешава са златом.

Ово поставља нова питања у друштву, наводи се у материјалу. Шта Фед зна о међународним токовима злата и зашто не жели да амерички народ зна за то? Према речима аутора Златног орла, процес извоза злата из Сједињених Држава заиста је почео. А америчко руководство покушава да задржи ову тајну.

Подсетимо, на крају 2023. године златне резерве Сједињених Држава процењене су на 8133 тоне, Немачке – 3356 тоне, Италије – 2452 тоне, Француске – 2437 тона, Русије – 2351 тона, Кине – 2236 тона, Јапана – 846 тона, Индија – 804 тоне.

Извор: Правда

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ