Свет

ЗАИГРАЛА МЕЧКА И КОД ЊИХ: Није само Тексас и ове три државе желе да напусте САД

Тексас можда има најгласнији сепаратистички покрет у земљи, али не и најреволуционарнији. Према новој студији, то је Аљаска где више од 35 одсто становника (31 одсто у Тексасу) жели да напусти Сједињене Америчке Државе.

Подаци говоре да су и Калифорнија и Њујорк, којима управљају демократе, следећи у реду за излазна врата. Подршка сецесији и тим државама износи 29, односно 28 одсто. Следе их Оклахома 28 одсто, Небраска 25 одсто, Џорџија 25 одсто, Флорида 24 одсто и Вашингтон 24 одсто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Социолог Тејлор Орт истиче да је фебруарска анкета у којој је учествовало око 35.000 одраслих нашла „значајну подршку“ за растурање САД. Када је у реч о комплетним Сједињеним државама чак 23 одсто испитаника жели да се њихове државе раздвоје. Око 50 одсто је против, а 27 одсто није било сигурно.

Амерички новинари примећују пораст „сепаратизма“ због „политичке поларизације, растућих тензија између градова и села и неслагања између држава и савезне владе око питања као што су имиграција и безбедност граница“.

Анкете такође показују да су млађи људи спремнији за сецесију од старијих Американаца. Занимљиво је да су републиканци већи љубитељи раздвајања од демократа, без обзира где живе. Али земље са највећим уделом сепаратиста немају директну везу са политиком, то је више везано за величину земље, становништво и економију.

На пример, Аљаска, Тексас, Калифорнија и Њујорк, који су склони „бекству“, високо су рангирани по броју становника и површини земље. Они такође имају довољно економске моћи да се сами носе са тим – осим Аљаске, која с друге стране има довољно развијену нафту и рударство.

Међутим, сама подршка народа није довољна да се државе отцепе. То је најбоље искусила „Конфедерација“ током грађанског рата. Многи правници кажу да Устав САД не дозвољава државама да се извуку.

Анкета, међутим, показује да четвртина Американаца мисли да би се државе могле отцепити по Уставу, док је трећина рекла да не могу.

Карактеристично је да су заговорници сецесије све гласнији у Сједињеним Државама, а за то је, тврде сwовиолози, одговорна неразумна политика лидера Беле Куће који су интересе и бриге народа учинили мање важним од сопствених амбиција.

У сваком случају, биће нам изузетно интересантно да посматрамо развој ситуације…

Извор: Логично