Свет

ЗЛОСЛУТНО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ УКРАЈИНЕ ДИГЛО ЕВРОПУ НА НОГЕ: Ови градови ће бити порушени?!

Градови на источном крилу НАТО-а могли би да заврше попут Авдејевке и Бахмута, рекао је украјински министар спољних послова.

„Ако руски председник Владимир Путин победи у Украјини и крене у инвазију на балтичке земље, које су чланице НАТО-а, храбро ћете бранити своје народе од непријатеља који вас надмашује и искуством и способностима“, рекао је Дмитро Кулеба литавској новинској агенцији ЕЛТА.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„На крају, мислим да ће НАТО победити”, рекао је Кулеба. „Али погледајте Бахмут, погледајте Авдејевку. Овако ће изгледати балтичке земље након интензивних борбених операција“, рекао је.

Источни украјински градови Бахмут и Авдејевка сада су под руском контролом. Бахмут је окупиран у мају 2023, а украјинске снаге повукле су се из Авдејевке средином фебруара ове године. Оба града су разорена интензивним борбама. „Овако ће изгледати ваши градови. Неће више бити лепог Вилњуса“, додао је, говорећи о главном граду Литваније.

Неколико држава НАТО-а налази се на Балтичком мору, укључујући Латвију, Естонију и Литванију. Шведска се такође налази на Балтичком мору, а постала је последња чланица НАТО-а крајем прошле недеље.

НАТО је пружио Украјини војну помоћ вредну десетину милијарди долара у више од две године рата. Али савез и његове појединачне државе чланице јасно истичу да НАТО не води директан рат с Русијом.

Према чланку 5. уговора савеза, напад на једну чланицу НАТО-а сматра се нападом на све. Украјина није чланица савеза.

Извор: Индекс