Свет

БИВШИ АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈАЦ ЗАТРЕСАО ПЛАНЕТУ: Ово може цео свет да гурне у хаос

Фото: Х принтскрин

Израел је у понедељак гађао комплекс иранске амбасаде у Дамаску, у Сирији, убивши 16 људи, укључујући и високог команданта снага Иранског Корпуса Чувара Исламске револуције. Истог дана, дронови израелских снага (ИДФ) гађали су три возила Светске централне кухиње у Гази, убивши седам хуманитарних радника.

Како за Спутњик каже бивши амерички обавештајац Скот Ритер, ти су догађаји повезани.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У периоду од недељу дана, свет је два пута био сведок безобзирном кршењу међународног права, норми и стандарда цивилизованих нација од стране државе Израел“, рекао је Скот Ритер коментаришући двоструке нападе 1. априла у Сирији и Гази.

Напад у Дамаску наводно је био усмерен на високе официре Иранског Корпуса Чувара Исламске револуције (ИРГЦ) који делују у Сирији.

„Али чињеница да Израел на ове официре гледа као на легитимне мете не даје им дозволу да крше заштиту која се пружа овим структурама. Дипломатски имунитет је реалност, а овим зградама (конзулати, амбасаде) је дата неповредивост, заштита међународног права, а Израел се одлучио да то прекрши“, нагласио је Ритер.

Како каже, последице напада на амбасаду тек треба видети, али на основу реакције и очекивања самог Израела, оне могу бити прилично озбиљне.

„А то би могло да баци не само регион већ и свет у хаос, превирања и сукобе, а све зато што је Израел одлучио да може да делује изнад закона“, упозорио је бивши амерички обавештајац.

Што се тиче напада на возила која превозе хуманитарне раднике Светске централне кухиње у Гази, Ритер не прихвата израелска уверавања да су били случајни.

„Ово није била несрећа. Израелци тврде да је то била грешка, несрећа. Није била. Ови хуманитарни радници возили су се путем који је израелској војсци унапред саопштен и одобрен. Возили су се у три јасно обележена возила. А напад који се догодио није био само једнократни „пардон, нисмо хтели“. Била су то три намерна напада осмишљена да убију све који су били укључени у конвој, да не буде преживелих. И није их ни било“, нагласио је Ритер.

Последице овог напада су, како каже, биле предвидиве.

„Готово одмах, бродови пуни хуманитарне помоћи су се окренули и одбили да истоваре свој терет у Гази из страха да ће их Израел напасти. Израел је постигао свој циљ. То је терорисање, застрашивање међународних хуманитарних група како не би пружиле помоћ неопходну за одржавање живота у Гази, јер је то оно што је израелска политика у Гази“, рекао је Ритер.

Он очекује да ће се „израелски злочини и безобразно безакоње наставити“ све док Тел Авив не буде натеран да се суочи са последицама својих поступака, и све док је влада Бенјамина Нетанијахуа на власти.

„Ови злочини ће се наставити све док Израелу буде дозвољено да делује без икаквих последица, све док Сједињене Државе пружају дипломатско покриће Израелу у Савету безбедности Уједињених нација и докле је свет вољан да зажмури на злочине које је починила влада Бенјамина Нетанијахуа. Решење овог проблема је јасно: влада Бенјамина Нетанијахуа мора да оде и да буде постављена нова влада у Израелу која поштује међународно право, али пре свега она која поштује право слободног и независног палестинског народа да живи у палестинској држави која неће бити спаљена нелегалном окупацијом израелских војника и досељеника“, резимирао је Ритер.

Извор: Медији