Свет

ДИРЕКТАН ПОГОДАК ИСКАНДЕРОМ: Уништена је

У данашњем ракетном нападу системом Искандер погођена је украјинска фабрика авионских мотора „Сич“. Украјински медији извештавају да је гађана стамбена зона, али је захваљујући видео снимцима фабрика врло брзо геолоцирана. Фабрика се налази у Запорожју.

Нема сумње да су се приликом одабира мете руске Ваздушно-космичке снаге држале правила да се гађају сва постројења за производњу компоненти за беспилотне летелице. И овај напад је продужетак исте стратегије. Руси су фабрику гађали са две ракете балистичког система Искандер-К. Очевидци су пријавили 3 снажне експлозије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Фабрика „Мотор Сич“ производи авио-моторе AI-450S који се користе у апаратима Бајрактар Акинџи (Bayraktar Akıncı), као и моторе за Бајрактар ТБ2 (Bayraktar TB2). Са Турцима је имала дугу сарадњу. Фабрика склапа и моторе за хеликоптера и авионe, те врши ремонт летелица. Реч је о фабрици са значајном традицијом. Она је и раније била мета руских напада. Нема сумње да је тако озбиљан погон способан и за производњу дронова.

Русија и даље остварује предност у рату дронова, али ни Украјина више не заостаје тако много у тој борби. Из свега се изводи закључак да ће свако овакво разарање у многоме утицати на способност ОСУ. Украјинска постројења за производњу беспилотних летелица су честа мета руских ракетних напада.

Ракетни систем Искандер је опет показао своју снагу и прецизност, овај пут остављајући пустош у фабрици у Запорожју. Искандер се раније више пута истакао, пре свега уништењем система Patriot у Донбасу. У овом рату то није био једини скалп за славни систем. Ипак, овај пут су руски ракеташи користили Искандер-К. Реч је о модификацији која гађа са крилатим ракетама, по којима је систем и добио име.

Извор: tvfront