Свет

БИВШИ АМЕРИЧКИ ПУКОВНИК: САД су направиле фаталну грешку

Фото: Јутјуб

Управо је та грешка довела до стратешког неуспеха ситуације у Украјини, што је заузврат значајно променило однос снага у корист Русије и имало озбиљне последице по Европу, оцењује Даглас Макгрегор

Влада САД је направила колосалну погрешну процену војних способности Русије, навео је бивши саветник Пентагона, пуковник у пензији Даглас Макгрегор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Упорна тенденција у Белој кући и Конгресу да грубо потцењују руску технологију, нарочито хиперсоничне ракете, производне капацитете и војне операције била је фатална грешка“, написао је Мекгрегор на Иксу.

Додаје да је управо та грешка довела до стратешког неуспеха ситуације у Украјини, што је, заузврат, значајно променило однос снага у корист Русије и имало озбиљне последице по Европу.

Мекгрегор је раније изјавио да је популизам америчке администрације довео до стварања војске која не зна да се бори.

„САД формирају војску која не може да се бори. За многе Американце придруживање модерној војсци је исто као придруживање покрету ‘Блек лајвс метр’, трансродном лобију и синдикату наставника у исто време“, написао је Мекгрегор.

Неопходно је суочити се са чињеницама и овакву праксу у редовима Оружаних снага САД треба прекинути, навео је пензионисани пуковник америчке војске.

Раније је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев изјавио да су способности руског војноиндустријског комплекса достигле висок ниво какав није виђен још од Великог отаџбинског рата.

Извор: РИА