Свет

БРИТАНЦИ У ПАНИЦИ: Лондон ће нестати, довољна је само једна руска ракета

Подстакнути медијском пропагандом и упозорењима политичара о наводној „руској претњи“, тестовима које спроводи Северна Кореја и пропалим споразумом са Ираном, Британци су у страху од „армагедона“ који би могао да задеси Лондон. Експерти упозоравају на читав низ „срамотних“ рупа у способности Британије да се одбрани од претњи и додају да би нуклеарни напад на Лондон могао би убије и повреди више од милион људи.

Болнице и ватрогасне службе би биле уништене или остављене немоћне док би ватра и куга захватили погођена подручја. Рушење инфраструктуре и далековода одсекло би читаве области.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Таблоид „Дејли мејл“ наводи да би руском пројектилу било потребно око 20 минута да стигне до Британије. Иако острво има нека средства за пресретање нуклеарних и конвенционалних претњи, стручњаци кажу да је ризик да ће она бити избегнута велики.

Ракетни напад на Лондон изазвао би небројене жртве, порушио би мостове и скоро све би „испарило“. У тренутку, атомска бомба од 500 килотона – моћна, али не и најразорнија у руском арсеналу – срушила би зграде и убила скоро 100 одсто оних у кругу од пола миље.

Ако падне на Вестминстер, то би значило да би зграде парламента, Даунинг стрит, Вестминстерска опатија биле потпуно уништене термичком експлозијом.

Како експлозија формира велики облак у облику печурке у ваздуху, пожар би се проширио на велику површину, па би чак и они у подземним склоништима били у опасности од тровања угљен-моноксидом.

За мање од секунде, топлота би изазвала ударни талас високог притиска који би се проширио из експлозије, раздирући зграде. „Тај талас експлозије ће наставити да се котрља, нешто ослабљен, уништавајући зграде и изазивајући жртве у пречнику око две и по миље (четири километра)“, рекао је за „Дејли мејл“ др Џефри Луис, професор на Институту Мидлбери.

Уз то, директан удар на центар града би довео до „вероватно фаталног“ прстена радијације који би се протезао у пречнику од више десетина километара, који би побио многе, док би остали задобили би опекотине трећег степена или били повређени од стакла и комада зграда које би експлозија разнела.

Озрачени би осећали би мучнину јер би изложеност оштетила крвне судове и коштану срж, слабећи способност тела да производи бела крвна зрнца потребна за борбу против инфекције. Како тело почиње да се распада, жртве остају рањиве на спољне инфекције и унутрашње крварење.

У густо насељеном граду попут Лондона, експлозија од 500 кт могла би да убије чак 400.000 људи у трену. Али више од 850.000 би такође могло да задобије повреде од експлозије, ударног таласа и радијације, упозоравају стручњаци.

Поређења ради, бомба бачена на Нагасаки била је вишеструко слабија од нуклеарке од 500 килотона коју су британски експерти „проучавали“, а последице су се осећале годинама.

Али није само нуклеарна претња оно што представља директан изазов за одбрану Британије, упозоравају стручњаци. Сукоб у Украјини показао је нужност постојања противракетних одбрамбених система, наводи „Дејли мејл“.

е неке основне ствари које морамо да урадимо у овој земљи и не успевамо да урадимо ниједну. Нисмо били прописно опремљени током Хладног рата“ и од тада нисмо много урадили на припреми, рекао је Едвард Лукас, стручњак за безбедност и политичар.

Заштићена шачицом бродова – Лондон има шест разарача са пројектилима који могу да оборе највише 16 мета са 420 нуклеарних пројектила са раздаљине од 110 километара – без стратешког прегледа потрошње и плана, Британија је више него рањива на потенцијалне претње из ваздуха, кажу експерти и као пример наводе да само Русија има 5.580 нуклеарних пројектила.

Извор: Wебтрибуне.рс