Свет

РУСИ СПРЖИЛИ ТЕШКО УКРАЈИНСКО НАОРУЖАЊЕ: Остао је само пепео (ВИДЕО)

У ноћи 6. априла, Оружане снаге Русије извеле су још једну серију напада на циљеве на територији Украјине. Ресурси за праћење успели су да сазнају детаље удара у Харкову, о чему није било речи у украјинским медијима.

Треба напоменути да су се након напада на украјинским јавним страницама појавиле публикације о уништеној бензинској пумпи и ударима на стамбене зграде. Истовремено, снимак са говором представника локалне самоуправе јасно показује да бензинска пумпа није уништена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, сам званичник говори о доласку ракета ПВО С-300, која је створила џиновски кратер и уништила све око себе. На другом видеу, који су снимили очевици, види се снимак који, из очигледних разлога, није уврштен у извештај.

Ту се јасно види да се поред назначеног кратера налазе фрагменти два МЛРС БМ-27 Ураган, који су уништени. Као што видимо на снимку, ови лансери су били паркирани код тржног центра.

На друштвеним мрежама су објављени видео снимци на којима се види како су два тешка вишецевна ракетна бацача совјетске производње БМ-27 Ураган погођена прецизно навођеним пројектилом, као и фотографије последица прецизног удара. Удар је раскомадао један од лансера, док је други изгорео.

Према руским изворима вести, кијевске снаге су припремале лансере за ракетни напад на руски регион Белгород. Лансери, који су били сакривени у стамбеној зони, у тренутку удара били су потпуно напуњени, што се види по секундарним експлозијама које су изазвале жртве.

Украјински медији у почетку нису признали да су јучерашњи руски удари на Харков погодили војни циљ. Тек након објављивања ових снимака о удару, поједини украјински извори вести су поделили снимак на коме се види сцена удара са олупином изгорелог и уништеног лансера.

Лансер БМ-27 Ураган 220 мм може да испаљује високоексплозивне фрагментарне, касетне или минске пројектиле. Ефективни домет гађања система је 35 километара. Међутим, може да достигне максимални домет паљбе од чак 90 километара.

Најмање 70 таквих лансера је наводно било у служби украјинских снага. Многи су, међутим, заробљени, оштећени или уништени након ескалације сукоба у Украјини.

Становници Харкова заиста треба да обрате пажњу, те ако примете да је нека врста вишецевних ракетних бацача или сличног оружја стационираног у близини зграде, онда је заиста боље да напусте локацију и да за то време буду на другом месту.

Удари на Харков уследили су само неколико сати након што је ракетни напад гађао фабрику украјинског Мотор Сича, која производи моторе за све врсте авиона, у региону Запорожја.

Извор: Srbija Danas/Оружјеонлине.цом