Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ САБОР СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА: Жене, нипошто не радите ово

Његов лик се налази на најпознатијој фресци „Бели анђео“.

Празник Сабора светог архангела Гаврила није обележен „црвеним словом“ у календару Српске православне цркве, али она му ипак даје велики значај и слави га као – Благовесника који је учествовао и најављивао све догађаје везане за настајање хришћанства.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Архангел Гаврило је жива бестелесна сила. Један је од седморице серафима најближих Божјем престолу. Учествовао је у Божијем стварању света и у борби против „палих“ анђела, предвођених самим злом, односно ђаволом.

Архагел Гаврило је свије сведочанство о почетку настајања Божије творевине пренео пророку Мојсију јавивши му се у пустињи и подучивши га како да напише књигу Постања. Слави се као анђео Благовесник који преноси радосне вести и онај који је најавио Захарији рођење Јована Претече Христовог – Светог Јована Крститеља.

Архангел Гаврило јавио се Јоакиму и Ани и најавио рођење Пресвете Богородице Марије, а потом и Пресветој Богородици Марији са радосном вешћу да ће родити сина, Господа Исуса Христа, спаситеља људског рода.

Свети архангел Гаврило је симбол оног што је добро у целом човечанству. На једној од најпознатијој фресака Србије „Белом анђелу“ налази се управо архангел Гаврило раширених крила и одевен у бео хитон. „Бели Анђео“ је и од стране УНИЦЕФ-а одабран као симбол Европе. Ова фреска у средњевековном манастиру Милешеви позната као Бели анђео проглашена је за слику прошлог миленијума.

МОЛИТВА СВЕТОМ АРХАНГЕЛУ ГАВРИЛУ

Свети Архангеле Гаврило, који донесе неизречену радост са неба Пречистој Ђеви, испуни радошћу и весељем срце моје гордошћу испуњено. О велики Архангеле Божији Гаврило, ти си благовестио Пречистој Ђеви Марији зачеће Сина Божијег. Објави и мени грешном страшни дан моје смрти и умоли Господа Бога за моју грешну душу, да би ми опростио моје грехе; да ме не зароби лукави демон и овлада мноме. О велики Архангеле Гавриле! Сачувај ме од свих невоља и свих болести, сада и увек и у векове векова. Амин.

Сматра се да је овај празник установљен на Светој Гори у 9. веку од кад се и прославља, за време царева Василија и Константина Порфирогенита и патријарха Николе (Хрисоверга).

Гаврило је први уз архангела Михајла који је предводник војске анђела и сила добра, а за њима следе равни по части Рафаил, Урил, Селатил, Јегудил, Варахил и Јеремил.

Саборни дан светог архангела Гаврила празнује се такође 8. априла, односно 26. марта, према јулијанском календару, када СПЦ слави његова јављања кроз историју људског спасења.

Обичаји

За овог свеца су везни многи обичаји. Девојке не би требало да шију, плети или узимају ручне радове у своје руке. У народу је остало устаљено веровање да је ово најбољи дан за нови почетак.

Народ га сматра заштитником људи и стоке од временских непогода.

Извор: Нпортал