Свет

ДРАМА: Украјинци напали нуклеарну електрану

Забележени су налети у областима теретне луке и азотно-кисеоничке станице број 2 НЕ, саопштено је из електране

Украјинска војска извела је напад дроновима на територију нуклеарне електране Запорожје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је објављено на телеграм каналу електране.

„У последње време на подручју где се налази Запорошка нуклеарна електрана забележени су налети војних дронова Оружаних снага Украјине. Конкретно, данас су забележени налети у областима теретне луке и азотно-кисеоничке станице број 2 Запорошке нуклеарне електране“, наводи се у саопштењу.

Појашњава се да као резултат напада нису забележена оштећења на критичној инфраструктури нити поремећаји у раду система нуклеарних електрана.

Раније је директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси најавио реалну опасност због ситуације у Запорошкој нуклеарној електрани.

Руска страна упозорила је Кијев и њихове западне партнере да се уздрже од било каквих покушаја напада или дестабилизације ситуације у Запорошкој нуклеарној електрани. Ово је изјавила портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је такође позвала ИАЕА и њено руководство да користе стручњаке који су присутни на лицу места за снимање свих случајева напада украјинских оружаних снага.

„Једини извор претњи по безбедност Запорошке НЕ остаје кијевски режим, који не одустаје од покушаја провокација кад је у питању ова електрана“, додала је Захарова.

Извор: Медији