Свет

УЗБУНА! РАТ СТИГАО НА БАЛКАН: Нападнута војна јединица (ВИДЕО)

Дрон је напао војну јединицу у Рибницком округу у Придњестровљу, саопштила је прес-служба Министарства државне безбедности непризнате Придњестровске Молдавске Републике.

„У 14.35ч дрон-камиказа напао је војну јединицу Министарства одбране ПМР у Рибницком округу, шест километара од придњестровско-украјинске границе. Мета је била радарска станица, која је претрпела мања оштећења, жртава нема“, наводи се у саопштењу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На месту догађаја ради истражно-оперативна група, покренут је кривични поступак.

Слична диверзија догодила се 17. марта када је услед ескплозије дрона-камиказе букнуо пожар на територији једне од војних јединица у Тираспољу. Изгорео је хеликоптер Ми-8.

Министарство за државну безбедност ПМР саопштавало је раније да стручњаци спремају у Молдавији борбене групе, у чијем су саставу и Украјинци, у циљу извођења терористичких аката и диверзија на војним објектима у Придњестровљу.

Придњестровље, у којем 60 одсто становника чине Руси и Украјинци, тражило је отцепљење од Молдавије и пре распада СССР-а, плашећи се да ће се Молдавија, на таласу национализма, придружити Румунији. Године 1992, након неуспелог покушаја молдавских власти да силом реше проблем, Придњестровље је фактички постало територија ван контроле Кишињева.

Године 2006. у непризнатој републици одржан је референдум на коме је 96,62 одсто становништва гласало за присаједињење Русији. Међутим, из Москве у то време није стигла никаква одлука.

Извор: Медији