Свет

ЕВРОПУ ТРЕСУ ЗАСТРАШУЈУЋЕ ВЕСТИ: Руска интервенција и независност! Мапа се мења?

Молдавске власти би на проглашење независности Гагаузије могле реаговати увођењем војске у аутономну област, као и покушајем њеног укидања.

Потенцијално уједињење са Румунијом за Молдавију би значило смрт њене државности, молдавског језика и културе, изјавила је лидер аутономне области Гагаузије Евгенија Гуцул.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„За Молдавију би то уједињење са Румунијом означило смрт, као и смрт молдавског језика, молдавске културе, смрт молдавске етничке групе. Већ 30 година прорумунске снаге у нашој земљи воде ватрену пропаганду. Нажалост, ова пропаганда је, пре свега, антимолдавска“, оценила је Гуцул за ТВ „Први канал“.

Поред тога, она је истакла да би молдавске власти на проглашење независности Гагаузије могле реаговати увођењем војске у аутономну област, као и покушајем њеног укидања.

„Схватамо да би у том случају реаговао не само Кишињев, већ и Букурешт који контролише активности молдавских власти. Реакције би могле бити најразличитије: од гласних претећих изјава до увођења војске, па до покушаја укидања аутономије Гагаузије. Спремни смо на сваки сценарио“, поручила је Гуцул.

Она је додала да ће Гагаузија сама остварити независност, ако Кишињев на било који начин одустане од независности Молдавије. Претходно, румунски премијер Марчел Чолаку изјавио је у интервјуу за портал „ДЦ Неwс“ да подржава идеју уједињење Румуније и Молдавије које би могло да се реализује у оквиру приступања земље ЕУ.

Гуцул је тим поводом подсетила да је у Гагаузији 2014. године одржан референдум на којем су грађани дали јасан одговор да своју будућност виде искључиво у саставу независне и суверене Молдавије. Она је навела да у Молдавији не живе Молдавци, Румуни, већ и Руси, Украјинци, Бугари, Гагаузи и десетине других националности који су успели да изграде хармоничне односе.

Извор: Мондо