Свет

НАРИШКИН СЕ ОБРАТИО ФРАНЦУЗИМА! Његово упозорење заледило Париз

Сергеј Наришкин, директор Спољнообавештајне службе Руске Федерације, обратио се Французима.

Данашња Француска заборавља да Русија 1814. године није дозволила својим савезницима, Великој Британији и Пруској, да распарчају Француску, изјавио је директор Спољнообавештајне службе Руске Федерације Сергеј Наришкин на округлом столу поводом 210. годишњице уласка руске војске у Париз.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је додао да је тиме спречено да се наруши равнотежа снага у Европи.

– Наша земља 1814. године није просто помогла европским народима да што брже окончају крвопролиће, него је и на све начине допринела успостављању праведног послератног светског поретка – рекао је Наришкин, који је и на челу Руског историјског друштва.

Подсетио је да је Бечки конгрес, у чијој је организацији водећу улогу имала руска дипломатија, израдио нови систем међународних односа, који је Европи омогућио неколико деценија мира.

– Праведно је рећи да је тај систем постојао све док га нису разориле саме европске државе, укључујући бивше савезнике Русије који су иступили против наше земље током Кримског рата – рекао је Наришкин.

Наришкин се дотакао и догађаја из Другог светског рата, рекавши да се сви сећају погинулих пилота војне ескадриле „Нормандија-Неман“, али и да се „сећамо бројних пукова и дивизија, који су под Хитлеровом заставом, дошли на руску територију“.

Заузимање Париза 1814. године, закључна је етапа рата земаља Шесте коалиције (Русије, Пруске, Аустрије и других земаља) против Француске, након које се Наполеон одрекао престола.

Почетком 1814. године савезничке армије започеле су офанзиву на Француску из разних праваца, а 30. марта 1814. године руска војска је под командом фелдмаршала Петра Витгенштајна ушла у Париз.

Француска војска, ослабљена после неуспешног похода Наполеона на Русију и дуготрајних борби, није успела да пружи ефикасан отпор.

Услед тога Француска је била приморана да закључи Париски мировни споразум са савезницима и изгубила је знатан део територије.

Извор: Srbija Danas/Медији