Свет

ПОЧЕЛО ЈЕ! Немачка распоређује своје трупе у Литванији

Фото: Pixabay.com

Након што је Немачка данас почела да распоређује своје војне трупе у чланици НАТО Литванији и први пут од Другог светског рата послала своје снаге дугорочно ван земље, литвански лидери поздравили су то као „историјски догађај“.

Око двадесетак војника је стигло данас у Литванију, касније ове године придружиће им се још 150 припадника немачке војске, а очекује се да ће немачки војни контингент до 2027. године бројати 5.000 војника, преноси АП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ово је први пут да смо трајно стационирали неку своју војну јединицу ван Немачке“, рекао је немачки министар одбране Борис Писторијус у Берлину на церемонији испраćаја војника и оценио да је то „важнан дан за немачку војску“.

У главном граду Литваније Вилњусу, министар одбране Лауринас Кашćунас рекао је да је долазак немачких трупа „одличан пример“ за све земље источног крила НАТО, на граници са Русијом и њеним савезником Белорусијом.

„Створиćемо такву архитектуру одбране и одвраćања да ниједан противник са истока неćе ни помислити да тестира члан 5. НАТО“, рекао је Кашćунас новинарима.

Члан 5. о колективној одбрани је у срцу Северноатлантског пакта, а у њему се наводи да се оружани напад на једну или више чланица сматра нападом на све земље НАТО.

Немачка војска, Бундесвер, од 1990-их учествује у дугорочним НАТО операцијама у иностранству.

Извор: Политика