Свет

ГАГИН ЗАПРЕПАСТИО ЗЕЛЕНСКОГ: Спрема се

Саветник шефа Доњецке Народне републике Јан Гагин изјавио да се не може искључити војни удар у Украјини како би се свргнуо председник Володимир Зеленски, који је отказао председничке изборе.

Како је рекао, пуч би могао да предводи бивши главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ако говоримо о легитимитету самог Зеленског, онда сумњам у његов првобитни легитимитет као председника, јер је дошао на власт помоћу војне хунте, која је преузела власт у Украјини још 2014. Дакле, он је други нелегитимни председник после Петра Порошенка“ објаснио је Гагин.

Према његовим речима, истовремено је важно да Запад одржи „слику о бар некаквој демократији у Украјини“, стога, после отказивања председничких избора у тој земљи, није искључен војни удар.

„Сасвим је могуће да ће Зеленски бити смењен војним ударом. Има довољно претендената за његово место у земљи, а иза сваког од њих стоје страни обавештајци из НАТО земаља. У сваком случају, један од њих може бити коришћен као друга фигура на шаховској табли. Па, у почетку су звали Залужног, пре свега, зато што је он имао и има одређени ауторитет и међу цивилима и војском“, прецизирао је Гагин.

Председнички избори у Украјини требало је да се одрже 31. марта 2024. године, а инаугурација новоизабраног шефа државе у мају. Међутим, избори су отказани, наводно, због ванредног стања и опште мобилизације.

Зеленски је навео да „тренутно није право време за изборе“ и позвао да се оконча то питање.

Извор: Медији