Свет

ГОРИ! Нападнути амерички и британски бродови

Покрет спровео ударе дроновима на неколико фрегата америчке морнарице у Црвеном мору, изјавио је портпарол Хута Јахја Сарија

Јеменски Хути спровели су ударе на британски брод и бројне америчке фрегате у Црвеном мору, као и два израелска брода у Индијском океану и Арапском мору, рекао је портпарол покрета Јахја Сарија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи за телевизију „Ел Масира“, Сарија је истакао да је током операције у Црвеном мору покрет напао британски брод „Хоуп ајланд“.

Према његовим речима, у Индијском океану и Арапском мору Хути су напали комерцијалне бродове „Грејс Ф“ и „Ђина“, који припадају Медитеранској шпедитерској компанији (МСЦ), а који су се упутили ка Палестини. Поред тога, званичник је тврдио да је покрет спровео ударе дроновима на неколико фрегата америчке морнарице у Црвеном мору.

Након ескалације палестинско-израелског сукоба у Појасу Газе, Хути су упозорили да ће покренути ударе на израелску територију док ће бродовима за које сматрају да имају везе с Тел Авивом забранити пролаз Црвено море и мореуз Баб ел Мандеб док Израел не прекине своју војну операцију против Хамаса у палестинској енклави.

Од прошлог новембра, Хути су напали десетине цивилних пловила у Црвеном мору и Аденском заливу.

Извор: ТАСС