Свет

КИЈЕВ И ЗАПАД ЗАПАЊЕНИ: Шта су ово Руси послали на фронт? (ФОТО/ВИДЕО)

Медији су већ писали о бизарној руској иновацији која се појавила на украјинском ратишту – тенк надограђен „корњачиним“ оклопом, челичним „кровом“ као додатним оклопом.

Он би, чини се, требало да служи као заштита од опасних украјинских ФПВ дронова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, како сада пише аналитичар „Форбса“ Дејвид Екс, чини се да није реч о једнократној импровизацији, већ да Руси праве већи број оваквих тенкова „корњача“, па чак и побољшавају тај неспретни дизајн који као кров покрива скоро цео тенк. Он има и негативне ефекте – умногоме ограничава свест посаде о укупној ситуацији у којој се налази, преглед бојишта и покретљивости, а блокира и ротацију куполе.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Екс наводи да се на првом снимку, који се недавно појавио, испод те конструкције „крио“ стари руски тенк Т-72. Снимак екрана са украјинског снимка дрона који се појавио на мрежама у уторак показује нешто што се чини као стандардни тенк Т-62, Т-72, ​​Т-80 или Т-90, са додатком оклопа „корњаче“. Тенк је наводно напао украјинске положаје око Краснохоривке у Доњецкој области на истоку Украјине.

Оно што је важно и ново код овог тенка – трећег који се појавио на линијама фронта последњих недеља – јесте да је опремљен додатном опремом за одбрану од дронова у виду гомиле радио ометача.
Ови ометачи, барем у теорији, могу да блокирају радио сигнале које пилоти дронова користе за контролу својих ФПВ дронова са довољно експлозива да осакати пешака или уништи или оштети оклопно возило.

Озбиљне мане

Сваки нови систем електронског ратовања који Руси развију изазива велику радозналост украјинских војника. Нестрпљиви су да знају да ли и како функционише нови ометач.

Када се руски Т-72 са групом ометача зауставио раније овог месеца источно од Тернија у Доњецкој области, украјинска 12. бригада Азов је покренула смелу операцију да украде тенк и проучи његове ометаче.

Међутим, као што је већ речено, овако унапређени тенкови имају озбиљне недостатке. Поред претходно наведеног, ту је и чињеница да између самог резервоара и додатног оклопа постоје просторни размаци, довољно широки да вешт оператер дронова уведе свој ФПВ дрон.

Такође, само додавање ометача можда неће бити од велике помоћи јер руски системи за електронско ратовање не функционишу увек добро. Један руски војни блогер, према аналитичару „Форбса“, приметио је „апсолутно лош квалитет израде“ многих ометача. Ометачи на Т-72, ​​које је пронашла украјинска 12. бригада, били су, према речима припадника бригаде, „крајње незграпни“.

Импресивна видљивост

Значајно је то што ометачи треће „тенк-корњаче“ нису спречили да се тенк уочи – управо дрон.

Такође, ови тенкови су превише видљиви на бојном пољу, где таква импозантна видљивост може бити смртна казна. Само дан-два након што се први Т-72 са „кровом“ појавио на линији фронта код Краснохоривке, украјински дронови су пратили тенк и открили га у хангару у Петровској у Доњецку.

Украјинска артиљерија је пуцала на хангар, уништавајући и хангар и возила у њему, укључујући и додатни оклопни тенк. Не би требало да буде изненађење ако и други „тенк корњаче“ задеси сличну судбину, или ако их униште управо дронови од којих је њихов додатни оклоп требало да их заштити.

Извор: Јутарњи лист