Свет

РОБЕРТ ФИЦО: На ивици смо, једна фатална грешка и почиње Светски рат

PIXABAY.COM

У земљама НАТО све је више оних који сагледавају опасност од нуклеарног рата против Русије.

Ризици од глобалног рата само ће се повећати ако Украјина постане део НАТО-а, упозорио је словачки премијер Роберт Фицо, обећавајући да ће његова земља блокирати приступање Кијева.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За прихватање нових земаља у војни блок, који предводе САД, потребна је једногласна сагласност све 32 чланице. Ако Украјина буде позвана да се придружи, словачки парламент неће ратификовати споразум о приступању, инсистира Фицо.

-Словачкој је потребна неутрална Украјина. Наши интереси ће бити угрожени ако она постане чланица НАТО-а, јер ће то бити повод за велики светски сукоб – објаснио је словачки премијер.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Фицо је нагласио да неће поклекнути ни пред каквим спољним притиском.

-Наши партнери у иностранству су научени да шта год траже и траже од Словачке, то аутоматски и добију. Али ми смо суверена и самоуверена земља – навео је он.

Словачка је, заједно са суседном Мађарском, упозорила да ЕУ не би требало да буде увучена у сукоб између Русије и Украјине и инсистирала је на дипломатском решењу конфликта. Након што је постао премијер у октобру 2023. године, Фицо је поништио одлуку претходне владе да пошаље наоружање Кијеву. Он се такође жестоко противи слању НАТО трупа у Украјину.

Подсећања ради, Украјина је званично поднела захтев за придруживање НАТО-у у септембру 2022. Иако је амерички државни секретар Ентони Блинкен поновио овог месеца да ће „Украјина постати чланица НАТО-а некада у будућности“, Алијанса је до сада одбијала да се обавеже на одређени временски период или да обезбеди јасан пут за приступање Кијева.

Истовремено, амерички председник Џозеф Бајден и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг одбацили су чланство Украјине док се не окончају борбе са Русијом.

Са друге стране, Москва је више пута наглашавала да на даље ширење НАТО-а на исток гледа као на претњу по националну безбедност. Поред тога, РФ је војну сарадњу блока са Украјином навела као један од главних узрока тренутног сукоба и описала потенцијално придруживање Кијева као „црвену линију“.

Извор: Медији