Свет

МАКРОН ОПЕТ ЧАЧКА МЕЧКУ: Опасне игре француског председника

Фото: Јутјуб

На путу смо ка дугорочним геополитичким и геостратешким променама, где ће одбрамбена индустрија имати све значајнију улогу, оценио је француски председник

Француски председник Емануел Макрон оценио је да је потребно да се препозна нова геополитичка реалност и убрза прелазак на „ратну економију“ како би се наставила подршка Украјини и јачање одбрамбених способности Европе.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Потребно је издржати, снабдети Украјину оружјем да би могла да се одупре. Уверен сам да је то геополитичка реалност у којој ћемо дугорочно живети. И важно је запамтити да свет неће стати ако се рат заврши сутра“, рекао је Макрон приликом полагања камена темељца фабрике за производњу барута у месту Бержерак у близини Бордоа, преноси „Монд“.

Према његовим речима, наставиће се масовно наоружавање у Русији, повећаваће се војни трошкови у целој Европи.

„Због тога смо на путу ка дугорочним геополитичким и геостратешким променама, где ће одбрамбена индустрија имати све значајнију улогу. Зато су напори које овде улажемо хитни. Морамо да делујемо брзо, одлучно и масовно“, рекао је француски председник.

Према плановима владе, фабрика за производњу барута и експлозива у Бержераку требало би да почне са радом 2025. године и моћи ће да производи 1.200 тона барута годишње. Компанија већ има план поруџбина до 2030. године.

Фабрика „Бержерак“ која производи експлозив од 1915. године, демонтирана је 2007. због недостатка довољних поруџбина, али је сукоб у Украјини био „акцелератор раста“ за ову компанију.

Макрон је у јануару критиковао „облик задовољне обамрлости“ одбрамбене индустрије пре инвазије на Украјину. „Не можемо дозволити Русији да мисли да може да победи…Победа Русије је крај европске безбедности „, истакао је он.

Извор: Танјуг