Свет

СПРЕМА СЕ ОДМАЗДА: Вашингтон очекује напад

Фото: Јутјуб

Ситуација на Блиском истоку може да ескалира веома брзо, при чему се претња рата између Ирана и Израела коју је провоцирао Тел Авив, сматра врло вероватном.

Бајден упозорава Иран: „ Наша посвећеност безбедности Израела је гвоздена“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амерички председник Бајден упозорио је Иран да не покреће напад на Израел у знак одмазде за напад на зграду иранског конзулата у Дамаску, у Сирији, рекавши да ће „зли режим бити кажњен“.

Страхујући од скорог иранског напада, он је рекао да ће америчка подршка Израелу бити “гвоздена” и да ће Вашингтон учинити “све што може” да га заштити од напада Техерана.

Званичници америчке обавештајне службе верују да ће напад укључивати „високо прецизне ракете“ директно из Ирана, а не прокси напад преко организација као што је Хезболах у Либану.

“Учинићемо све што можемо да заштитимо безбедност Израела“, рекао је Бајден на конференцији за новинаре у Белој кући, после састанка са јапанским премијером Кишидом Фумијем, са којим је разговарао између осталог и о „догађајима на Блиском истоку, укључујући подршку за прекид ватре, споразум о ослобађању талаца и хитне напоре за решавање хуманитарне кризе у Гази“.

Амерички председник је такође рекао да обојица желе да се „суоче са претњом” коју представља Иран и рекао да Техеран „прети да ће покренути велики напад на Израел”, додајући:

„Као што сам рекао премијеру Нетањахуу, наша посвећеност безбедности Израела од ових претњи из Ирана и његових заступника је гвоздена. Дозволите ми да то поновим, гвоздени. Учинићемо све што можемо да заштитимо безбедност Израела .

Техеран: „Удар на Дамаск био је еквивалентан нападу на сам Иран“

У среду је ајатолах Али Хомеини, ирански лидер, рекао да је удар на Дамаск једнак нападу на сам Иран. Ирански врховни лидер је раније рекао да Израел “мора бити кажњен и да ће бити кажњен” за напад на дипломатску базу.

У очигледном одговору Хомеинију, израелски министар спољних послова Израел Кац рекао је да ће Израел одговорити ако Иран нападне Израел са свог тла.

Израел је рекао савезницима да чека да се напад изведе пре него што покрену копнену офанзиву на Хамас у Рафи у Гази, иако је нејасно колико брзо би та операција могла да почне.

Вашингтон очекује ирански напад на Израел

САД и њихови савезници верују да су ракетни или дроновски напади Ирана или његових заступника на војне и владине мете у Израелу неизбежни, тврде њихови људи из обавештајних служби.

До могућег напада, вероватно употребом високо прецизних пројектила, могло би доћи у наредним данима, рекли су, говорећи под условом анонимности.

На то се гледа више као на питање када него да ли, рекао је један од безбедњака, на основу процена америчких и израелских обавештајних служби.

САД су активирале “своје” арапске земље да интервенишу у Ирану ради деескалације

Такође, амерички изасланик за Блиски исток Бретт МцГурк позвао је министре спољних послова Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата, Катара и Ирака да пошаљу поруку Ирану позивајући га на деескалацију са Израелом, што су они и урадили, рекао је извор, такође анониман.

Иранско министарство спољних послова потврдило је да су министри спољних послова четири арапске земље разговарали телефоном са иранским колегама и разговарали о регионалним тензијама. Бела кућа је одбила да коментарише ово.

Тај “потез” уследио је након што је иранска новинска агенција објавила извештај на платформи X друштвених медија у којем се наводи да је ваздушни простор изнад Техерана затворен за војне вежбе од поноћи.

Агенција је касније уклонила извештај и демантовала да је објавила такву вест.

Немачка авио компанија Луфтханза саопштила је раније након пажљиве процене да је обуставила летове за и из Техерана од 6. априла до вероватно четвртка, 11. априла, “због тренутне ситуације на Блиском истоку”.

Мирише на барут

Стране дипломатске мисије се припремају за могуће ударе, правећи планове за ванредне ситуације за евакуацију усред захтева израелским властима за хитне залихе као што су генератори и сателитски телефони.

Још није јасно да ли ће потенцијални напад Ирана и његових заступника претворити сукоб у шири, дуготрајнији рат или ће остати обуздани.

Међутим, директан ирански напад на израелски град био би први и значајно би ескалирао непријатељства.

Израелске амбасаде се такође виде као мете могућих напада након прошлонедељног удара у Дамаску, где је неколико њих широм света затворено.

Шеф ЦЕНТЦОМ-а посетио Израел ради координације око могућег напада Ирана

Мајкл Ерик Курила састаће се са високим израелским војним званичницима, министром одбране Јоавом Галантом, преносе турски медији.

Командант америчке Централне команде генерал Мајкл Ерик Курила посетиће Израел у четвртак како би разговарао о координацији планова одбране од могућег напада Ирана и његових заступника, наводи се у извештају.

Очекује се да ће се Курила састати са високим израелским војним званичницима и израелским министром одбране Јоавом Галантом. У извештају медија се наводи да су израелски званичници рекли да се припремају за „могући, без преседана директан напад на Израел са иранског тла“, додајући да ће Израел узвратити.

Размена претњи између Израела и Ирана повећала је тензије, а израелски министар спољних послова Израел Кац је издао оштро упозорење у објави на друштвеним мрежама.

У објави на мрежи X, написаној на хебрејском и перзијском и директно усмереном на иранског врховног вођу Алија Хомеинија, Кац је рекао да ће његова земља узвратити ако Иран покрене напад на Израел са свог тла.

Галант је такође тврдио да би свака агресија на његову земљу била дочекана снажном одбраном праћеном снажним одговором на територији агресора.

Његови коментари уследили су убрзо након Хомеинија изјаве у Техерану, где се обратио окупљенима уочи празника Рамазанског бајрама који обиљежава крај муслиманског поста Рамазана, рекавши да је „зли режим направио грешку и мора бити кажњен.”

Извор: oruzjeonline