Свет

МРАЧНО ПРЕДВИЂАЊЕ: Судњи дан у Украјини

На бојним пољима у Украјини ускоро ће се водити битке сличне онима из научно-фантастичног серијала филмова „Терминатор“, пише Њујорк тајмс, цитирајући високорангиране изворе из САД и низ војних аналитичара који прате дешавања на истоку Европе.

Амерички лист наводи да су у последња два месеца руске трупе онеспособиле пет тенкова америчке производње „Абрамс“, од укупно 31 возила тог типа који поседују Украјинци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дронови постају најважније средство за уништавање оклопних возила и тенкова.

Око 140 онеспособљених тенкова украјинске војске су стигли из земаља НАТО, док највећи део губитака представљају возила совјетске и украјинске производње.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Њујорк Тајмс примећује да начин на који релативно јефтини дронови уништавају тенкове мења схватање савременог сукоба и „угрожава улогу оклопних возила у рату.“

У зависности од величине и сложености, дронови могу коштати и само 500 долара, што је неупоредиво ниже од цене једног тенка Абрамс – 10 милиона долара.

Војни аналитичар и пуковник аустријске војске Маркус Рајзнер истакао је да се, по правилу, након гађања тенка конвенционалним врстама наоружања, беспилотне летелице шаљу да га доврше како би се спречило да се возило одвуче са бојишта на ремонт.

Аналитичари сматрају да ће развој беспилотног наоружања довести до тога да ће битке у будућности бити потпуно вођене беспилотним системима.

Контролисаће га оператери смештени у подземним бункерима, тврде аналитичари за Њујорк Тајмс.

Пуковник Рајзнер, говорећи о изгледима за борбу између беспилотних летелица и беспилотних копнених возила, рекао је: „Они ће се борити једни против других, као у Терминатору“.

Извор: Курир.рс/Страна/Неw Yорк Тимес/Пренео: Ђ. М.