Свет

НАЈСТРАШНИЈИ ХОРОР, СВЕТ НА ИВИЦИ КАТАСТРОФЕ: Украјинци напали нуклеарну електрану

Дронови оружаних снага Украјине (АФУ) напали су нуклеарну електрану у Запорожју.

„Данас је забиљежен напад беспилотне летилице на простор кантине која се налази у склопу нуклеарке Запорожја. Камион који је истоварао храну је оштећен током напада дроном, а забиљежен је још један долазак дрона у зони теретне луке.“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ниједна нуклеарна електрана у свијету није дизајнирана да издржи потпуну ватру оружаних снага, а оштећење инфраструктурних објеката може утицати на безбједан рад нуклеарних електрана“, преноси Телеграм канал ове нуклеарке.

Како је напоменула директорка за комуникације ЗНПП Евгенија Јашина , запослени у станици и стручњаци ИАЕА који се налазе тамо нису повријеђени.

Запорошка нуклеарна електрана ​​налази се у Енергодару и обухвата шест енергетских блокова укупног капацитета 6 ГВ. Ово је највећа нуклеарна електрана у Европи. Крајем фебруара 2022. године, објекат су преузеле руске снаге. Од тада су јединице украјинске војске периодично гранатирале и стамбена насеља Енергодара и подручје станице, користећи беспилотне летилице, тешку артиљерију и вишецјевне ракетне системе.

Извор: Курир