Свет

ДРАМА НА НЕБУ: Немачки „јурофајтери“ полетели из Летоније да пресретну руске авионе!

БЕРЛИН – Немачки борбени авиони „Eurofighter” пресрели су руске летелице изнад Балтичког мора, саопштиле су ваздухопловне снаге Немачке.

Руска обавештајна летелица Ил-20 летела је јуче без транспондера, уређаја који помаже властима да идентификују и прате ту летелицу, преноси Њузвик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немачки борбени авиони су полетели из града Лиелварде из Летоније.

Сличан инцидент се десио у јануару ове године када су ваздухопловне снаге Немачке саопштиле да су детектовале руску Ил-20 како лети без транспондера у међународном ваздушном простору и додале да су је НАТО летелице „кратко испратиле пре њеног повратка ка истоку”, јавља Танјуг.

Према НАТО, његове летелице су 2023. године полетеле „више од 300 пута да би пресреле руске војне летелице” које су прилазиле ваздушном простору тог савеза, већином изнад Балтичког мора.

Портпарол НАТО Дилан Вајт је рекао крајем прошле године да је рат у Украјини створио најопаснију безбедносну ситуацију у Европи у задњих неколико деценија, те да су зато „НАТО борбени авиони на дужности без престанка, спремни да полете у случају сумњивих или ненајављених летова у близини ваздушног простора савезника”.

Извор: Танјуг