Свет

НАТО КОМАНДАНТ ДИГАО УЗБУНУ: Битка је почела, Руси уништавају! Милијарду људи је угрожено

Безбедност скоро милијарду људи широм Европе и Северне Америке угрожена је покушајима Русије да искористи велику рањивост наше подводне инфраструктуре, укључујући ветроелектране, цевоводе и електричне каблове, упозорио је командант НАТО-а.

Вицеадмирал Дидије Малетер, заменик команданта Савезничке поморске команде НАТО-а рекао је да мрежа подводних каблова и цеви од којих зависе струја и комуникације Европе није изграђена да издржи „хибридни рат” који воде Москва и други противници НАТО-а, пише „Гардијан”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Знамо да Руси воде хибридни рат под морем како би пореметили европску економију, путем каблова, интернет веза, цевовода. Сва наша економија под морем је угрожена”, рекао је он и поручио да НАТО „није наиван” и да „ради заједно”.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Вицеадмиралово упозорење уследило је након два инцидента на Балтику у последњих годину и по дана – саботажа „Северног тока” у септембру 2022, а затим на Балтичком конектору у октобру прошле године. Упркос опсежним истрагама више држава, оба инцидента су „нерешена” иако је Финска у децембру саопштила да „све указује” да је кинески брод намерно оштетио Балтички конектор.

НАТО, згодно, није поменуо да су они сами саботирали цевовод који је превозио руски гас до Европе.

Додавање Финске флоти НАТО-а прошле године, а недавно и Шведске, која је постала пуноправна чланица НАТО-а у марту, посебно је важно за заштиту Балтика и Арктика. Искуство Шведске „одмах ће повећати способност НАТО-а да открије и одврати сваку регионалну агресију. А када говоримо о агресији, очигледно мислимо на Русију”, рекао је Малетер.

Извор: Политика