Свет

ХИТНА АКЦИЈА ФСБ: Извршио атентат у Русији! Ухапшен је

МОСКВА – Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) је у Москви ухапсила осумњиченог за минирање аутомобила бившег официра Службе безбедности Украјине (СБУ) Василија Прозорова, саопштио је Центар за односе са јавношћу руске обавештајне службе.

ФСБ Русије привела је у Москви руског држављанИНа, рођеног 1983. године, који је, по налогу украјинских специјалних служби, употребио експлозивну направу да разнесе аутомобил руског држављанина, бившег радника СБУ, наводи се у саопштењу, пренела је агенција РИА Новости. Истрагом је утврђено да је приведени након почетка специјалне операције отишао у Украјину и да су га у октобру 2023. регрутовали службеници СБУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нападач је деловао по директном упутству шефа украјинске специјалне службе Василија Маљука, наводи РИА Новости. У марту је дошао у Русију, добио компоненте радио-контролисане експлозивне направе, саставио је и минирао Прозоровљев аутомобил, а претходно је извршио извиђање на подручју где је живео бивши официр СБУ.

Против њега је покренут кривични поступак за убиство у покушају, противзаконито стицање, пренос, продају, складиштење, превоз или ношење експлозивних материја или експлозивних направа.

Осим тога, притвореник може бити оптужен и за тероризам и издају. У експлозији теренског возила „тојота ленд крузер“ прошлог петка на Коровинској магистрали у Москви, повређен је власник аутомобила.

Убрзо је постало јасно да је аутомобил припадао бившем официру СБУ Василију Прозорову. Његов помоћник је за РИА Новости рекао да Порозов није теже повређен.

Према наводима извора из снага безбедности, бивши радник Службе безбедности Украјине задобио је повреде руке и ноге. Прозоров је до 2014. године радио у одељењу СБУ за Запорошку област да би 2014. године прешао у Кијев у централну канцеларију специјалне службе а 2018. се преселио у Русију. Последњих година истраживао је злочине у Кијеву, преноси Танјуг.

Извор: Танјуг