Свет

НАТО КОМАНДАНТ ЗАТРЕСАО СВЕТ: Није Украјина, овде се спремамо за рат са Русијом

Земље НАТО треба „поуздано да одврате“ Русију од напада на Алијансу на крајњем северу и треба да улажу довољно средстава у одбрану, изјавио је командант Оружаних снага Норвешке, генерал Ејрик Кристоферсен за лист „Велт“.

Генерал тврди да се Русија већ дуги низ година наоружава на Арктику, да отвара нове војне базе и обнавља старе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Генерално, говорим о милитаризацији Арктика – рекао је Кристоферсен.

Упитан да ли НАТО треба да се спрема за војни сукоб на крајњем северу, генерал је рекао да су то „одувек радили“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

– Ступио сам у службу у норвешку војску 1988. године. Од тада је мој посао као војника био да се припремим за могући сукоб. Све се своди на то да се Русија поуздано одврати од напада – рекао је Кристоферсен.

По његовом мишљењу, ако Москва стекне утисак да је Запад слаб, „Руси ће покушати то да искористе“.

Норвешка је 2022. године потписала споразум о сарадњи у области одбране са САД. Како је објаснио генерал, то омогућава Американцима да инвестирају у норвешки одбрамбени сектор, као и да користе базе у земљи за складиштење оружја и муниције.

Кристоферсен је истакао да Норвешка не планира да распоређује војнике НАТО на својој територији. Такође је додао да се не разговара о питању размештања америчког нуклеарног оружја у Норвешкој.
Подсећамо, председник Владимир Путин рекао је да су развој и унапређење Арктика приоритет за Русију. Према његовим речима, тај регион је важан за одбрану, логистику и енергетику. Шеф државе је 2022. године наложио да се модернизују војни градови на Арктику и база флоте.

Извор: Медији