Свет

НЕШТО ВЕЛИКО СЕ СПРЕМА: Руси гомилају трупе

Руси су већ неко време у налету, а сада се прича да гомилају снаге за нешто веће, каже војни политичар с портала Обрис.орг Игор Табак у новој епизоди подкаста Прва линија.

„Украјинцима недостаје муњције, а требаће времена да ће оне залихе које је нашла Чешка широм света доћи до самог фронта. Руски притисак се пак наставља по целој дужни фронта, али сконцентрисан је око већих градских средишта“, рекао је Табак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Откако су у фебруару узели Авдејевку помакли су се једно 7,8 километара на Запад – то није пуно, али је напредак сталан. Прву линију одбране Руси су прошли, сада полако пада и друга линија, а у позадини је градња треће украјинске одбрамбене линије на коју ће се ускоро преселити борбе“, наставио је он.

Истиче да је слична ситуација и код Бахмута, где су се руске снаге помериле на запад према граду Часов Јар, кроз чију средину пролази водени канал и који представља велику природну препреку.

Нови, мањи део града на истоку је од тог канала и тамо се задњих дана воде борбе, наводи Табак.

„Такође за разлику од пропле године, ове нема толико ни оног блата, због чега је терен боље проходан те су услови за војне операције повољнији“, истиче Табак па додаје да Украјинце у последње време мучи снажно руско бомбардовање и то средствима велике експлозивне моћи.

„Ради се о прецизним авионским бомбама које праве велику штету чак и кад не погоде директно и јако је тешко направити утврђења која би издржала такве ударе“, каже војни аналитичар и додаје да су рецентни руски ракетни напади направили велике проблеме украјинском енергетском сектору.

„Руси, док полако напредују, скупљају наводно снагу и за нешто веће, док Украјинци настоје да се консолидују чекајући да им Запад испоручи барем муницију, ако не и нешто више од тога.

Русија стрпљиво мобилизује људе и прибавља добровољце из свих земаља света, а скупљају и материјал.

Човек би иначе за неку већу операцију очекивао почетак лета, а што се зоне напада тиче, чини ми се да је Харков, то јест Харковска област, преамбициозан циљ.

Како сад изгледа, тежиште руског напредовања је Часов Јар којем прилазе у све ширем фронту. Али, од њега па до граница Доњецке области има још 50-ак километара и још пет, шест већих градова које би требало освојити.

Ако Украјинци добију муницију, руски планови почињу се знатно компликовати“, објашњава Табак.

Извор: Јутарњи лист

Ознаке