Свет

НИЈЕ ДОБРО! Две нуклеарне силе на ивици сукоба: Спремају се за напад

Фото: Јутјб

Удари Израела по нуклеарним постројењима Ирана могли би да уследе уколико се Техеран заиста буде светио за напад на конзулат у Дамаску

Израел ће извршити напад на постројења иранског нуклеарног програма у случају да се Техеран освети за скорашњи напад на дипломатско представништво Ирана у Дамаску, преноси лист „Елаф њуз“, позивајући се на речи неименованог западног званичника из области безбедности.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Два генерала Исламске револуционарне гарде у саставу Кудса и неколико других официра убијено је у израелском нападу на ирански конзулат у Дамаску прошле недеље, а врховни вођа Ирана Ајатолах Али Хамнеј се заклео да ће „Израел бити кажњен“.

Према писању „Елаф њуза“, портала са седиштем у Лондону који пише на арапском, Израел већ обучава пилоте да нападну „осетљиве локације“ у Ирану, међу којима се потенцијално налазе и постројења нуклеарног програма.

На извештавање „Елафа“ се надовезао и британски таблоид „Сан“, који је објавио и листу могућих мета Израела од реактора са тешком водом Арак, преко нуклеарне електране Бушер, до рудника уранијума Гачин и постројења за обогаћивање уранијума Натанз. Британски таблоид је истакао да би израелски напад на било који од ових циљева значио „до сада невиђену ескалацију“ у сукобу на Блиском истоку.

Како је за „Елаф“ навео неименовани званичник, САД ће наставити да подржавају Израел и да му пружају сву могућу подршку, наоружање и опрему неопходну за ову мисију. У светлу ових дешавања и претње Ирана да ће се осветити за напад на конзулат у Дамаску, Оружане снаге Израела су већ забраниле сва одсуства војном особљу и покренуле ометање ГПС сигнала.

Такође, према писању појединих америчких медија, који се позивају на речи америчких обавештајаца, Техеран намерава да у одмазди искористи балистичке ракете и лутајућу муницију како би извршио удар на израелску инфраструктуру и то „након завршетка светог месеца рамазана“.

Са друге стране, Си-Ен-Ен је на основу речи неименованог америчког шпијуна пренео вест да је мало вероватно да ће Иран директно напасти Израел, због страха од одмазде како Тел Авива тако и Вашингтона, те ће се „ослањати на разне прокси групе у региону“.

Извор: Медији