Свет

НИЈЕ ДОБРО! Две велике силе повукле радикалан потез, свет иде ка тоталном хаосу?

Фото: јутјуб

Турска од 8. априла обуставља учешће у Споразуму о конвенционалним оружаним снагама у Европи. У међувремену и Белорусија покреће процес суспензије поменутог споразума.

Указ председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана објављен је у турском службеном листу „Ресми газет“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Донета је одлука да се Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи суспендује од 8. априла у складу са чланом 3 председничког указа №9“, наводи се у указу.

У складу са поменутим чланом, Ердоган има право да суспендује одређене међународне споразуме путем указа и за то му није потребно одобрење парламента.

У међувремену, председник Белорусије Александар Лукашенко одобрио је да се Представничком дому Народне скупштине земље поднесе нацрт закона „О суспензији Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи“, јавља агенција Белта.

Нацрт закона предвиђа суспензију споразума, али не значи да се Белорусија повлачи из њега, нити да престаје да спроводи унутрашње процедуре у својим Оружаним снагама, које су повезане са његовом реализацијом.

Према наводима Белте, Белорусија у потпуности испуњава обавезе према споразуму, укључујући стриктно поштовање утврђених максималних бројки по питању расположивог наоружања, војне опреме и припадника оружаних снага.

Подсећамо, Русија је 7. новембра коначно завршила процедуру повлачења из Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи. Касније су Велика Британија и њени савезници обуставили своје учешће у споразуму.

НАТО је подржао одлуку савезника о обустави учешћа у поменутом споразуму.

Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи потписали су 19. новембра 1990. у Паризу опуномоћени представници 16 држава-чланица НАТО-а и шест држава-чланица Варшавског пакта, а ступио је на снагу 9. новембра 1992. године. У њему нису учествовали неутрални и несврстани учесници Конференције о европској безбедности и сарадњи (КЕБС, од 1995. године – ОЕБС), а сам Споразум био је затворен. Њиме није било предвиђено приступање држава које тада нису биле чланице НАТО-а и Варшавског пакта.

Русија је 2007. године суспендовала учешће у Споразуму док земље НАТО-а не ратификују документ и не почну да га испуњавају.

Извор: Медији