Свет

ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА РУСИЈУ: Украјинци збрисали руску колону (ВИДЕО)

Украјина се похвалила својим недавним успехом уништавајући велики број руских тенкова и оклопних возила у близини бившег украјинског упоришта Авдејевке.

Ово илуструје руску стратегију која наставља да понавља грешке које су Москву скупо коштале у првим недељама рата, упркос недавним територијалним добицима, пише Њузвик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кијев је у понедељак саопштио да су падобранци 25. ваздушно-десантне бригаде зауставили „масовни“ руски напад у близини села Тоненке, уништивши четири тенка и два борбена возила пешадије директно западно од Авдејевке.

Бригада је у одвојеном саопштењу једноставно рекла да је „уништила колону непријатељске технике“.

Институт за проучавање рата (ИСW), амерички истраживачки центар који помно прати сукоб у Украјини, описао је руски напад око Тоненкеа као „први механизовани напад величине батаљона“ Москве откако је Кремљ започео офанзиву на Авдијевку прошлог октобра.

Руски тенковски батаљон обично има више од 30 возила. Након освајање Авдијевке средином фебруара, која је прва велика победа Русије од пада Бахмута у мају 2023., губитак толиког броја возила у једном налету подсећа на ране грешке и огромне губитке оклопних возила које је Москва претрпела у првој фази своје инвазије пре две године.

„Постоје неке сличности између овог руског напада код Тоненке и оних руских напада на почетку рата“, рекао је Брајден Спурлинг, виши шеф истраживања за одбрану и безбедност у европском огранку истраживачког центра РАНД.

-Изненађујуће је да је колона у Тоненкеу углавном користила један пут и да није користила отворено тло на обе стране и раширила своје снаге, иако изгледа да су нека возила покушала да изађу из клолоне – рекао је он за Њузвик.

Руске посаде су можда биле забринуте због блатњавог терена или мина, додао је он, рекавши: „У сваком случају, ово су били значајни губици тенкова и борбених возила пешадије“.

-У близини Тоненке видели смо скоро исте грешке са њихове стране као код Вухледара претходне године – рекао је за Њузвик мајор Виктор Трегубов, украјински новинар и уредник који сада служи у украјинској војсци.

Вухледар, мало село на југу Украјине, било је поприште интензивних сукоба неколико недеља почетком 2023. Украјински званичници су тада за Њујорк тајмс рекли да је то била „највец́а тенковска битка у рату до сада“.

Извор: Srbija Danas/Б92/Неwсwеек