Регион

ОРБАН ЗАЛЕДИО ЕВРОПУ: Ово је ексер у ковчег ЕУ

БУДИМПЕШТА – Мађарски премијер Виктор Орбан поручио је да Пакт о азилу и миграцијама, који је у среду усвојио Европски парламент, представља „нови ексер у ковчег Европске уније“.

„Јединство је мртво, не постоје сигурне границе. Мађарска неће попустити пред лудилом масовне миграције. Потребне су промене у Бриселу како би зауставили миграцију“, написао је Орбан на друштвеној мрежи X.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пакт о миграцијама и азилу предвиђа правила за управљање пријемом и пресељењем тражилаца азила. Новим правилима предвиђени су брже испитивање захтева за азил, укључујући на границама Европске уније, побољшана идентификација особа при доласку и обавезне провере безбедности, рањивости и здравља за особе које нерегуларно улазе у ЕУ, као и бољи одговор у кризним ситуацијама и нова добровољна шема за пресељење избеглица из трећих земаља.

Државе чланице могу да бирају између преузимања одговорности за подносиоце захтева за азил, давања финансијских доприноса или пружања оперативне подршке. Према новим правилима, особе које не испуњавају услове за улазак у ЕУ бице подвргнуте поступку скрининга пре уласка, укључујући идентификацију, прикупљање биометријских података, здравствене и безбедносне провере, у периоду од до седам дана.

Државе чланице це морати да успоставе независне механизме праћења како би осигурале поштовање основних права.
Подаци оних који нерегуларно долазе у ЕУ, укључујући отиске прстију и слике лица старијих од шест година, чуваће се у реформисаној бази података Еуродак.

Надлежни органи моци ће да снимају ако постоји могућност да неко представља безбедносну претњу или је био насилан или наоружан. Када је реч о солидарности и одговорности, како би се помогло државама чланицама ЕУ које су под притиском миграција, друге чланице даће свој допринос премештањем подносилаца захтева за азил или корисника међународне заштите на њихову територију, давањем финансијских доприноса или пружањем оперативне и техничке подршке.

Биће ажурирани и критеријуми према којима је држава чланица одговорна за разматрање захтева за међународну заштиту, такозвана Даблинска правила.

Уредбом о кризним ситуацијама и ситуацијама које узрокује виша сила успоставља се механизам за реаговање на нагло повећање броја долазака и осигурава солидарност и подршка државама чланицама које се суочавају са приливом држављана трећих земаља.

Нова правила обухватиће и инструментализацију миграната, на пример када их користе „треће земље или непријатељски недржавни актери“ са циљем да дестабилизују ЕУ. ЕП је подржао нове јединствене стандарде за све државе чланице за признавање статуса избеглице или особе којој је одобрена статус допунске заштите, као и у погледу права која се додељују онима који испуњавају услове за заштиту.

Државе чланице мораће да осигурају једнаке стандарде за примање тражилаца азила, када је, на пример, реч о њиховом становању, школовању и здравственој заштити. Регистровани тражиоца азила моћи ће да почну да раде најкасније шест месеци након подношења захтева. Услови задржавања и ограничавања слободе кретања биће регулисани како би се обесхрабрили тражиоци азила да се крећу по ЕУ. Савет ЕУ сада треба да званично одобри пакет, а очекује се да ће прописи почети да се примењују у року од две године.

Извор: Танјуг