Регион

ШТА ТО ЗАПАД СПРЕМА НА БАЛКАНУ? Црвени аларм за Србе! НАТО стиже

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да се само колаборационисти радују туђој војсци, реагујући тако на радовање потпредседавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Дениса Звиздића, који је и објавио да НАТО батаљон долази у БиХ као подршка мисији ЕУФОР Алтеа.

Потпредседавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Звиздић, наиме, саопштио је јуче да НАТО шаље батаљон резервних снага као подршку мисији ЕУФОР Алтеа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Дуго очекивана и стратешки изузетно важна одлука за гашење сецесионистичких и иредентистичких идеја и очување мира и стабилности“, рекао је јуче Звиздић.

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да се само колаборационисти радују туђој војсци.

„Само се колаборационисти, јадници и они који требају помоћ за борбу против браће и комшија радују туђој војсци„, навео је Стевандић на Иксу, поводом најава појединих бошњачких политичара да ће НАТО распоредити резервне снаге у БиХ.

Како је писао портал „Истрага.ба“, позивајући се на то да им је потврђено из извора из Предсједништва БиХ, Министарства одбране БиХ и НАТО-а, да ниједан батаљон НАТО-а не долази у Босну и Херцеговину.

Они су даље додали да је „у Босни и Херцеговини дозвољено присуство само јединицама ЕУФОР-а“.

Међутим, „Аваз“ је успео да добије потврду из НАТО-а да ипак могу да буду у БиХ и да ће доћи у Босну и Херцеговину.

„НАТО и Европска унија имају дугогодишњу сарадњу у Босни и Херцеговини и широм Западног Балкана. НАТО поздравља привремено распоређивање стратешких снага у Босни и Херцеговини, као подршку операцији Алтхеа коју води ЕУ. ЕУФОР игра кључну улогу у одржавању сигурног и заштићеног окружења, уз подршку НАТО-а, према Берлин плус аранжманима“, навели су из НАТО-а за „Аваз“.

Споразум „Берлин+“

Алија Кожљак, шеф Кабинета председавајућег Председништва БиХ Дениса Бећировића, рекао је за Ал Џазиру Балканс да НАТО шаље батаљон у БиХ на основу споразума ЕУ и Алијансе „Берлин+“.

Како је објаснио, тај споразум омогућава ЕУ да користи капацитете НАТО-а у мисијама безбедносне и одбрамбене политике.

Денис Бећировић затражио је распоређивање НАТО снага у Босни и Херцеговини и позив тој земљи за чланство у Алијанси током састанка са генералним секретаром Столтенбергом у Бриселу, што је изазвало негодовање у Републици Српској.

О војним питањима се у Председништву одлучује консензусом, а консензус се по питању чланства у Алијанси не може постићи, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик тада.

Додик је изјавио је да нема наметнуте БиХ и да она може бити само договорена, па тако нема ни наметнутог чланства у НАТО, јер је Република Српска страна која се пита и која на тако нешто никада неће пристати.

Izvor: Медији