Свет

ПУТИН ЋЕ ИХ СРАВНИТИ СА ЗЕМЉОМ: Ево шта планирају украјински обавештајци

Бригадни генерал Дмитриј Тимков каже за „Гардијан“ да је његова земља као пацијент на апаратима за одржавање живота

Главна обавештајна управа Министарства одбране Украјине (ГУР), која тврди да стоји иза учесталих напада дроновима на руску територију, сада планира нови напад на Кримски мост и тврди да је његово уништење „неминовно“, пише „Гардијан“, позивајући се на украјинске званичнике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Учинићемо то у првој половини 2024“, рекао је један украјински званичник за британски лист, додавши да је шеф војне обавештајне управе Кирил Буданов већ има „већину потребних средстава за испуњење тог циља“.

Буданов прати план који је одобрио украјински председник Владимир Зеленски, како би „минимизовао“ руско присуство у Црном мору, наводи „Гардијан“.

Будановљев заменик Вадим Скибитски је рекао да је за Украјину победа на бојном пољу немогућа, истиче британски лист, тврдећи да Кијев прибегава нападима далеко иза линије фронта зато што „нема избора“.

Додаје да Кијев при томе користи „стандардну НАТО процедуру“ познату као центар гравитације или КОГ“.

Концепт је први развио Карл фон Клаузевиц, познати пруски генерал и војни теоретичар, а односи се на циљеве који имају највећу вредност за непријатеља, физички или морално.

Бригадни генерал Дмитриј Тимков каже за „Гардијан“ да је његова земља као пацијент на апаратима за одржавање живота.

„Прикачени смо на инфузију. Имамо тек довољно да останемо живи. Али, ако Запад жели да победимо, потребан нам је пун третман“, рекао је он, мислећи на све мање војне помоћи коју Кијев добија са Запада.

Украјински званичници прете да ће уништити Кримски мост, за многе симбол успешног сједињења Крима са Русијом, од ескалације сукоба у фебруару 2022. године.

Ова грађевина се у више наврата нашла на мети ракета и поморских дронова, али је већина напада је успешно одбијена.

У октобру 2022, камион напуњен експлозивом се разнео на мосту, убивши три особе и наневши штету која је санирана након месеци поправке. У јулу прошле године, под једним од сегмената конструкције експлодирао је поморски дрон, услед чега су страдали мушкарац и жена који имају 14-годишњу кћерку.

Извор: Медији