Свет

РУМУНИ У ПАНИЦИ: Русија ће их прегазити за 24 сата!

Русији би било потребно мање од 24 сата да победи Румунију. Толико би требало Путину да нападне и освоји Букурешт, објавио је италијански Месађеро.

Потешкоће у премештању НАТО трупа и муниције, руски утицаји у суседним земљама и слаба тачка на граници земље омогућили би победу за врло кратко време – све су то олакшавајуће околности за Русију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У суштини, италијански лист је поновио сценарио из извештај Центра за анализу европске пш политике (ЦЕПА) за 2021. којим је координисао амерички генерал Бен Хоџис. Могућност руског напада у Румунији плаши НАТО, јер су ратом у Украјини, московске трупе удаљене мање од 500 километара од Букурешта, а спремна је за акцију и руска флота у Црном мору. Хоџис напомиње да би таква акција Кремља паралисала Европу. У том смислу, лидери ЕУ су почели да улажу велика средства у одбрану.

„У случају непредвиђених ситуација које наговештавају озбиљну безбедносну кризу, са могућим импликацијама на независност и национални суверенитет Румуније, Северноатлантски савет може одлучити да распореди снаге НАТО-а на територији Румуније са веома високим снагама за реаговање“, наводи италијански лист.

Италијански новинари помињу и изјаву начелника Војске Румуније, генерала Георгија Влада.

– Да, становништво Румуније, као и целокупно становништво Европске уније, Европе, мора да буде забринуто – рекао је генерал.

„Највише забрињава руска копнена операција кроз Фокшанску капију, што се сматра најкритичнијом тачком за одбрану Румуније, али и најслабијим елементом граница НАТО-а. То је део територије Букурешта између река Дунава и Сирета. Према војним експертима, руска војска, позиционирана на северозападној обали Црног мора, стигла би у Букурешт за 24 сата“, пишу новинари Ил Месађера.

„Фокшанска капија“ је део Румуније који се протеже кроз четири округа – Вранцеа, Галати, Браила и Бузау и налази се на југу источне румунске оперативне области. Широка је око 85 километара, а дубоко око 60 километара.

Такође, градови Тулча и Галат и Браила су на првој линији фронта у случају руског искрцавања на Дунаву. Да би могле да заштите ову стратешку тачку, НАТО трупе би требало да брзо стигну, јер би оружане снаге Румуније биле поражене од првог дана могућег сукоба са Русијом, показује ратна симулација направљена 2019. године на Академији копнене војске у Сибиу, а која је била основа ЦЕПА студије. Анализа ЦЕПА-е тврди да, иако се чини неуверљивим, интервенција НАТО-а у случају руске инвазије на Румунију „можда неће бити тако лака“.

Разлози? Лоше стање инфраструктуре и комуникација у овој области. У случају напада, стратегија одбране би захтевала мобилизацију између 60.000 и 100.000 војника, као и знатне ресурсе опреме и муниције. За то би било потребно 20 милиона литара горива и 12.000 тона муниције.

Али, нису све железнице, мостови и тунели способни да носе тешку опрему.

Најкритичнија тачка? Мост Русе-Гиургиу, на Дунаву. Ако би га Русија погодила, то би резултирало неуспехом снага Алијансе да допрема трупе. Алтернатива је систем баржа на Дунаву за пролазак трупа и технике.

Недавно је немачки истраживачки центар ДГАП издао рана упозорења западним земљама, сугеришући да би Русија могла да покрене директан напад на НАТО за „само шест до 10 година“. Пољска агенција за националну безбедност упозорила да би Русија могла да нападне НАТО за мање од 36 месеци ако освоји Украјину. Пољски званичници су раније сугерисали да би Русија могла да гађа чланицу НАТО алијансе у источној Европи, укључујући земље попут Пољске, Естоније, Румуније и Литваније.

Извор: Информер/digi24.ro/il mesaggero

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ