Свет

РУСИ У НЕВЕРИЦИ: Донели су одлуку

Представнички дом америчког Конгреса је на ванредној седници у суботу усвојио предлог закона о конфискацији руске имовине у корист Украјине.

Према резултатима гласања, 360 конгресмена је подржало иницијативу, а још 58 је било против. Документ ће сада бити упућен Сенату на разматрање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Предлог закона садржи одредбе о конфискацији руске имовине, укључујући забрану њеног одмрзавања, овлашћења да се Кијеву обезбеди компензација коришћењем ових средстава и њихово коришћење за обнову Украјине.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

У фебруару је министарка финансија САД Жанет Јелен позвала на хитан начин да се замрзнута руска средства у вредности од 285 милијарди долара ставе на располагање за коришћење.

Према њеним речима, за то је потребна законодавна основа како унутар САД, тако и на међународном плану. Међутим, она је признала да постоје ризици по финансијску стабилност ако дође до значајног одступања од валута.

Након почетка специјалне операције у Украјини, ЕУ и земље Г7 замрзле су скоро половину руских девизних резерви у износу од приближно 300 милијарди евра. Око 200 милијарди евра налази се у ЕУ, углавном на рачунима белгијског Еуроцлеар-а, једног од највећих светских система поравнања и клиринга.

Брисел разговара о начинима да се замрзнута имовина Русије искористи за финансирање обнове Украјине.

Европска централна банка упозорила је да би то дугорочно могло представљати репутациони ризик за евро, позивајући је да „гледа даље од овог изолованог сукоба” и тражи друге начине да финансира Кијев.

Кремљ је навео да би доношење таквих одлука „било још један корак у кршењу свих правила и норми међународног права“. Министарство спољних послова назвало је замрзавање руске имовине у Европи крађом, напомињући да ЕУ циља не само на средства приватних лица, већ и на државну имовину Москве.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ