Свет

РУСИ У ШОКУ: Украјина је ово урадила?

Украјинска војска је недељу дана била у приправности да пресретне руски бомбардер Ту-22М3, открио је Кирил Буданов, шеф украјинске војне обавештајне службе.

– Лежали смо у заседи, да тако кажем, недељу дана. Чекали смо да дође до праве линије – рекао је Буданов.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Буданов је рекао да је авион погођен са удаљености од 308 километара.

Према Дефенце Интеллигенце, Руси имају и друге авионе овог типа. Буданов је, међутим, рекао да је „ово прво обарање далекометне летелице у овом рату“ и да ће то „Одесу учинити мало безбеднијом“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Буданов је објаснио да авиони Ту-22М3 користе ракете Кх-22, „које су можда донеле највише разарања Украјини”.

– Сада ће Руси морати да траже нове линије за лансирање пројектила и биће принуђени да користе „само копнене системе за ударе на Одесу, и ракете из авиона великог домета и са мора – рекао је Буданов.

Кијев пост је саопштио да су његови војни обавештајни извори потврдили да је Генерална обавештајна управа планирала и извела операцију, користећи систем противваздушне одбране С-200 да обори руски авион на око 300 километара од Украјине.

19. априла, стратешки ракетни бомбардер дугог домета Ту-22М3 срушио се у руској Ставропољској територији. Русија користи ове авионе за напад на Украјину.

Командант Ваздухопловства Украјине генерал-потпуковник Николај Олешчук известио је да су украјинске ваздухопловне снаге и Одбрамбена обавештајна служба Украјине уништиле руски стратешки бомбардер дугог домета Ту-22М3 који је носио крстареће ракете Кх-22.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг раније је изјавио да Украјина, као земља која се брани од агресије, има право да удара „легитимне војне циљеве” ван својих граница.

Извор: Информер