Свет

САВЕТ ЕВРОПЕ ДОНЕО ОДЛУКУ О ПРИЈЕМУ КОСОВА: Ево шта су одлучили

Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је вечерас нацрт извештај известиоца за тзв. Косово у СЕ Доре Бакојани, у којем се препоручује да се Косову одобри да постане члан Савета Европе.

За пријем Косова у Савет Европе гласало је 131 од 171 присутног члана ПССЕ, 29 је било против, а 11 је било уздржано. Косово је кандидатуру за чланство поднело пре две године, а прихваћена је на седници априла прошле године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Парламентарна скупштина Савета Европе упутиће препоруку за пријем Комитету министара спољних послова, који доноси коначну одлуку и то двотрећинском већином министара или амбасадора који их представљају и који су присутни у тренутку гласања.

Састанак Комитета министара требало би да буде одржан од 16. до 17. маја у Стразбуру.

Расправа о тачки дневног реда под називом „Захтев Косова за чланство у Савету Европе“ на пленарној седници почела је нешто пре 17.30.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Излагање Доре Бакојани

Извештај је представила известилац Парламентарне скупштине Савета Европе за пријем Косова – Дора Бакојани.

Бакојани је истакла да се њен извештај не бави статусом Косова, јер, да је то од ње тражено, како је додала, свакако не би преузела функцију известиоца и сагласила би се са ставом Грчке. Она је нагласила да Савет Европе обележава 75. годишњицу постојања, и да је у тих седам и по деценија радио на заштити људских права, демократије и владавини права широм Европе. Тим принципима, казала је, руководила се и у изради извештају о Косову.

Навела је да је током свог рада дугог 301 дан обавила две посете, имала четири различите седнице и више десетина састанака широм Европе, те да „ниједан камен није остао неокренут у припреми извештаја“.

„Овај извештај је посвећен људским правима, демократији и владавини права у региону. Од почетка сам рекла да он нема никакве везе са признањем или непризнањем Косово, то остаје на државама чланице“, подвукла је она.

Бакојани је истакла да су угледни правници оценили да су закони на Косову у складу са стандардима СЕ, да се Косово може сматрати функционалном парламентарном демократијом, у којој се поштује независност павосуђа.

Три ствари које је потребно хитно спровести

„Правници су оценили да би проширење правног акта СЕ допринело даљем јачању људских права на Косову. Косово је у сагласности са правилима за приступ СЕ“, подвукла је она.

Бакојани је истакла да су, и поред погоршања ситуације на Косову, посебно у вези односа према мањинским заједницама, власти одлучне да промене стање.

Указала је да је у свом извештају подвукла три ствари које је потребно хитно спровести.

Прва је имплементације одлуке Уставног суда у вези имовине манастира Високи Дечани, други везано за експропријацију имовине мањинских заједница и треће успостављање Заједнице српских општина.

„СЕ решио питање манастира Високи Дечани“

„Иако су многи упозоравала да не може да се очекује напредак по овим тачкама, остварили смо напредак. С поносом могу да вас информишем да је СЕ успео да реши питање отворено од 2016., а то је повратак имовине најважнијем српском манастиру, што представља велику победу владавини права и српској заједници“, подвукла је она.

Раније данас, шефица српске делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе Биљана Пантић Пиља изјавила је да је Одбор за политичка питања и демократију ПССЕ гласао против свих амандмана које је предложила српска делегација, као и против амандмана које су предложили чланови италијанске делегације и члан делегације Мађарске и најавила улагање приговора.

Пиља је у изјави за Танјуг додала да су амандмани одбијени великом већином и да се самим тим неће разматрати на пленарној седници ПССЕ, осим уколико се не уложи приговор.

Шефица делегације Србије Биљана Пантић Пиља истакла је да би се пријемом Косова у СЕ отворила Пандорина Кутија и да је извештај Бакојани доказ да јој ништа не значе територијални интегритет и суверенитети држава.

Биљана Пантић Пиља: Србија ће размотрити да ли ће остати чланица

Посланица из редова Европске народне партије и шефица делегације Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе Биљана Пантић Пиља истакла је да је известилац Дора Бакојани, предлогом да Приштина постане члан СЕ, прекршила норме међународног права и принципе на којима је Савет Европе основан.

– Ући ћете у историју због кршења норми међународног права – рекла је Пантић Пиља, подсећајући Бакојани да је сама у извештају навела три услова за чланство Приштине.

Пантић Пиља је рекла да је сама Бакојани написала да је успостављање Заједница српских општина неопходан услов за ефикасну заштиту националне мањине.

Ово је преседан којим ћете отворити Пандорину кутију и питање је чија земља је следећа која ће искористити овај преседан, нагласила је она, подсећајући на одлуку приштинских власти да не дозволи увоз српске робе и забрану употребе динара.

Пантић Пиља је добила упозорење да се не обраћа директно известиоцу.

Шефица делегације Црне Горе Маја Вукићевић рекла је да она неће подржати извештај Доре Бакојани, иако ће из делегације Црне Горе бити гласова и за чланство Приштине у СЕ.

Извор: РТС/Косово онлине