Свет

ШОКАНТНО САЗНАЊЕ: Трагови истраге напада у Крокусу воде до

Руски истражитељи открили да је терористе из „Крокус сити хола“ у Москви финансирала украјинска „Бурисма холдингс“, чије је директор био и Хантер Бајден, син председника САД Џоа Бајдена.

Индустријски конгломерат „Бурисма холдинг“, који је Хантера Бајдена, сина председника САД Џоа Бајдена, својевремено поставио као високо позиционираног директора, укључен је у терористички напад на „Крокус сити хол“ у Москви када су убијене 144 особе, од чега шесторо деце, а лакше и теже повређено више од 550 људи, саопштио је руски Истражни комитет.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски истражитељи утврдили су да су средства која „теку преко комерцијалних организација“, укључујући нафтно-гасни конгломерат „Бурисма холдинг“, који послује у Украјини, коришћена последњих година за извођење терористичких напада у Русији, рекла је портпаролка руског Истражног комитета Светлана Петренко.

– Терористичке активности су се дешавале и у трећим земљама и имале су за циљ елиминацију истакнутих политичких и јавних личности, као и наношење економске штете – додала је она.

Објаснила је да су од ових сазнања руски истражиоци дошли „у сарадњи са другим обавештајним агенцијама и финансијским обавештајним службама“.

– Истрага је тренутно фокусирана на проверу извора прихода и кретања средстава у износу од неколико милиона америчких долара, као и на испитивање потенцијалне умешаности конкретних појединаца, било да је реч о владиним званичницима, људима из грађанских и комерцијалних организација западних земаља – навела је портпаролка.

Компанија „Бурисма“ је, подсетимо, међународно позната по својим контроверзним везама са тренутном владајућом породицом у САД. У пролеће 2014. године, након пуча на Мајдану у Кијеву, који су подржале САД, украјинска енергетска компанија запослила је Хантера Бајдена и његовог пословног партнера Девона Арчера као директоре, обезбедивши им плате од милион долара годишње.

Бајденов отац Џо је у то време био потпредседник САД у администрацији Барака Обаме и надгледао је политику Вашингтона у Украјини. Актуелни лидер Америке се чак и хвалио како је успео да отпусти тужиоца за корупцију када је овај почео да истражује „Бурисму“.

Бивши украјински посланик и дисидент кога Кијев по сваку цену жели да ућутка Андреј Деркач тврди да шефови украјинских безбедносних служби уопште и не крију да спроводе терористичке акте и политичка убиства и да за те активности користе ванбуџетски новац. Суоснивач „Бурсима холдинга“ Николај Злочевски платио је, тврди Деркач, око 800 милиона гривна (више од 21 милион долара) за финансирање тероризма.

– Бајденови партнери у корупционом бизнису у Украјини финансирају терористичке акте, чиме се избегава одговорност за корупцију у Украјини – наводи Деркач.

Украјински посланик је објаснио како се обезбеђује новац за финансирање тероризма.

– Уобичајена пракса је да власници великих предузећа у Украјини ‘донирају’ новац за ратне напоре у замену за имунитет од кривичног гоњења – јасан је Деркач.

Пали на граници са Украјином

Четворица осумњичених, држављани Таџикистана, који су према истрази напад извршили за свега 18 минута, пресретнути су у Брјанској области, на мање од 100 километара од руско-украјинске границе, док су белим „реноом“ покушавали да побегну у Украјину.

Због терористичког напада у Москви ухапшено је једанаест људи. Поред тога, у Дагестану су приведена и четири странца која су, наводно, учествовала у финансирању и обезбеђивању оружја терористима који су напали „Крокус“.

У терористичком нападу у „Крокус сити холу“ погинуле су 144 особе, од чега шесторо деце, а повређено је више од 550 људи. Осморо деце у нападу је изгубило оба родитеља.

Извор: Ало