Свет

КЕДМИ: Путин је спреман

Руски председник Владимир Путин спреман је да закључи споразум са Сједињеним Државама ако се испуне два кључна услова.

Ово мишљење је на Јутјуб каналу „Линия Вальдмана” изнео познати израелски политиколог Јаков Кедми.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, руски лидер је спреман да разговара о постизању споразума са представницима америчког естаблишмента, али само узимајући у обзир националне интересе Русије.

Према експерту, постоје два главна услова под којима ће Путин бити спреман да седне за преговарачки сто са САД и разговара о обнављању нормалних односа.

Први од њих је потпуно одбијање америчке владе и читаве тамошње менаџерске класе од било каквих даљих покушаја утицаја на руководство бивших совјетских република.

Америчка елита мора да прекине своју дугорочну политику подстицања власти ових земаља на непријатељски однос према Русији, њеним владарима и народу.

Други услов је потпуно повлачење техничке инфраструктуре НАТО-а ван граница из 1997. године, како је наведено у чувеном ултиматуму руског Министарства спољних послова из децембра 2021. године.

Американци морају да уклоне сву своју опрему са територије оних европских држава које су ушле у алијансу средином и крајем 90-их.

Без испуњења ова два услова, приметио је Кедми, Путин неће озбиљно разматрати било какве предлоге САД за успостављање дугорочних односа поверења између две суперсиле. Сваки покушај да се заобиђу ова два главна питања довешће до новог заоштравања ситуације у Европи.

И тек након што Американци признају своју грешку, коју су направили 90-их година након распада СССР-а, када су, супротно сопственим обећањима, почели да проширују своје техничко присуство у земљама које припадају руској зони националних интереса, шеф руске државе може да склопи договор са њима.

Како верује Кедми, Путин је већ пренео свој став највишем политичком руководству САД, и америчкој елити изнео ова два услова за склапање било каквих системских и дугорочних споразума.

Тако да је локални естаблишмент већ свестан услова Москве. Сада је потез на Американцима.

Извор: Wебтрибуне.рс

Ознаке