Свет

СТРАХОВИТА ОФАНЗИВА РУСА: Украјинци пред колапсом

Руска војска нанизала је мале победе да готово свим правцима деловања Специјалне војне операције у Украјини, а према подацима руског Министарства одбране, чини се да је пробој фронта све извеснији и да ће дуго очекивана руска офанзива бити покренута по плану, крајем пролећа.

Министарство одбране Русије саопштило је да су руска артиљерија и јуришни дронови током ноћи уништили пет чамаца Оружаних снага Украјине на локацијама на којима су покушали да изврше десант и да приђу левој обали Дњепра. Украјинска војска је, према наводима руског МО, изгубила око 30 војника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Током ноћи је праћено кретање пловних објеката по реци Дњепар. Активирани су артиљерија и јуришни дронови на местима искрцавања у покушају да се приближе левој обали. Украјинска војска је изгубила око 30 војника, два аутомобила, самоходну хаубицу ‘паладин’, хаубице М777, Д-20 и Д-30 – наводи начелник прес центра групе „Дњепар“ на друштвеним мрежама.

Поред овога, Оружане снаге Русије су гађале војни аеродром Оружаних снага Украјине Староконстантинов у Хмељницкој области, на коме се спремају да приме НАТО авионе Ф-16, могуће је да је погођено место где се налазе западни и украјински војни пилоти, рекао је за Спутњик координатор проруске гериле у Николајеву Сергеј Лебедев, додавши да је руска војска извела напад на приобаље Очакова у Николајевској области Украјине, где се налазе украјински војници.

Према његовим речима, на место на којем је одјекнула веома снажна експлозија дошло је много екипа хитне помоћи.

Лебедев је, такође, навео да је цела приобална зона Очакова под контролом украјинске војске, а локални житељи не могу да дођу до обале реке Дњепар због барикада.

Он је додао да су Оружане снаге Русије извеле напад на складиште муниције у Харкову, позивајући се на своје колеге.

– Током ноћи 6. априла на војне објекте града Харкова изведена је серија напада. Један од напада је изазвао велику детонацуију, коју је више од сата слушала половина Харкова. Локалне власти покушавају да то представе као напад на супермаркете – рекао је Лебедев, коментаришући да је погођено складиште муниције.

Извор: Медији