Свет

СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ: Европо, спремај се за рат! Неће стати!

Рат Русије против Украјине представља егзистенцијалну претњу за целу Европску унију и приморао је Унију да стави одбрану у центар сопствене безбедносне политике, оценио је високи представник ЕУ Жозеп Борељ.

„У тренутку када америчко учешће у Европи постаје све мање извесно, овај рат представља егзистенцијалну претњу за ЕУ“, навео је Борељ у блогу на сајту Европске службе за спољне послове, а поводом објављивања своје књиге „Европа између два рата“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је оценио да је потребна промена парадигме европске одбране, напомињући да је Европа предуго делегирала своју безбедност на САД и у последњих 30 година, након пада Берлинског зида, дозволила „тихо разоружање“.

„Ако (руски председник Владимир) Путин успе да уништи независност Украјине, неће стати на томе. Ако победи упркос очигледној подршци коју ЕУ и САД пружају Украјини, то ће послати опасан сигнал о нашој способности да се заложимо за оно у шта верујемо“, додао је Борељ.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Према његовим речима, ЕУ мора да прихвати стратешку одговорност и стекне способност да се сама брани изградњом јаког европског стуба унутар НАТО-а.

На сваких потрошених 1.800 динара добијаш шансу више да освојиш вредну награду, а то су 2 карте и организовано путовање за УЕФА ЕУРО 2024™ !

Освежите свој дом Самсунг уређајима уз посебне погодности – сјајне цене и продужену гаранцију.
„И морамо да направимо овај искорак у веома кратком временском периоду. Не зато што идемо у рат, напротив: желимо да то спречимо тако што ћемо добити средства за поуздано одвраћање било ког агресора“, нагласио је Борељ и додао да овакви напори не значе жељу да се створи некаква европска војска.

Одбрана ће, како каже, и у догледној будућности остати искључива надлежност држава чланица ЕУ, али таква промена парадигме подразумева повећање издатака за одбрану на националном нивоу за сваку од земаља ЕУ на најмање два процента БДП-а.

„Такође морамо одмах да направимо искорак у одбрамбеној индустрији. Од почетка (руског) рата против Украјине, европске војске су купиле 78 одсто нове војне опреме ван ЕУ… Једна од главних лекција руског рата против Украјине је да је кључна технолошка супериорност, поготово када се морате суочити са непријатељем коме је људски живот јефтин. Стога морамо развити одбрамбену индустрију која ће задовољити наше потребе“, сматра Борељ и додаје да сваки Европљанин мора да схвати да је ефикасна одбрана предуслов за опстанак европског друштвеног, еколошког и демократског модела.

Он је подсетио да Украјина није једини рат у непосредном суседству и да напад Хамаса на Израел и несразмерна реакција Израела ризикују ширење рата у целом региону Блиског истока.

„Били смо сведоци иранског напада на Израел крајем прошле недеље. У овом сукобу, наша реакција је бацила сумњу на способност Европе да буде ефикасан геополитички актер“, упозорио је Борељ.

Када је реч о Кини, он сматра да ЕУ мора да смањи прекомерну зависност у одређеним доменима и хитно ребалансира трговинске односе, будући да је, како је навео, прошле године, трговински дефицит са Кином био „невероватних“ 291 милијарду евра, што чини 1,7 одсто БДП-а Европске уније.

„Кључно је да заштитимо нашу индустрију од нелојалне конкуренције. Већ смо почели да то радимо за наша електрична возила, наше соларне панеле и друге нет-зеро индустрије. Наше вредности и политички системи се значајно разликују и имамо супротне ставове у вези са универзалношћу људских права, али будимо јасни: не желимо да се враћамо на блоковску конфронтацију“, поручио је Борељ.

Такође је навео да је сарадња са Кином од суштинског значаја за решавање главних глобалних изазова нашег времена као што су климатске промене.

Извор: Танјуг