Свет

СВЕОПШТИ РАТ ПОЧИЊЕ: Немачка позвала своје грађане да хитно напусте ову државу

Министарство спољних послова Немачке позвало је грађане те земље да напусте Иран усред растућих тензија на Блиском истоку, преносе РИА Новости.

„Заједно са нашим партнерима, сада чинимо све што је могуће да спречимо ескалацију ситуације на Блиском и Средњем истоку дипломатским каналима, грађани Немачке у овом региону треба да обрате пажњу на наша безбедносна упутства.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Постоји упозорење о путовању у Иран, Израел и палестинске територије, а за Иран постоји и захтев да Немци напусте земљу“, наводи немачко Министарство спољних послова на својој страници на друштвеним мрежама.

Извештава се да су немачке амбасаде у Ирану и другим блискоисточним земљама предузеле мере предострожности.

Увече 1. априла догодио се израелски ваздушни напад на зграду иранског генералног конзулата у главном граду Сирије Дамаску, саопштило је сиријско Министарство одбране.

У згради конзулата била је и резиденција иранског амбасадора Хосеина Акбарија – овај није повређен током напада. Према саопштењу сиријског министарства одбране, зграда конзулата је потпуно уништена као резултат ракетног напада.

Према иранском Корпусу Исламске револуционарне гарде (елитна снага оружаних снага), у израелском удару убијено је седам официра ИРГЦ-а, укључујући два виша генерална саветника: Мохамеда Резу Захедија, команданта снага ИРГЦ Кудс у Сирији и Либану, као и његов заменик, бригадни генерал Мохамед Хади Хаџи Рахими.

Иранско Министарство спољних послова је саопштило да задржава право да одговори на израелски ваздушни напад на генерални конзулат у Дамаску, као и да одреди како ће тачно „казнити агресора“.

Елаф је у среду известио да се Израел спрема да нападне мете унутар Ирана ако Техеран одговори на напад на његов конзулат у Дамаску нападима на израелске циљеве.

Извор: Wебтрибуне.рс